perjantaina, joulukuuta 21, 2007

Unelma lumesta

Vanhoista kuvista on jäänyt silmiin kuvajaisia oikeista talvista. Sellaisia sain kokea Kangasalan vuosina, joita kertyi 33. Oheisen kuvan näkymä tuntuukin nyt satumaiselta, kun ulkolämpömittari Turussa näytti useita plusasteita jo aamuvarhaisella.
Ja syykin on meille ilmoitettu. Sehän se on, ilmastonmuutos.
No, en voi mitään sille, että seuraan epäluuloisena kaikkea aiheen äärellä kuohuvaa uutisointia. Nuoruusvuosien historian ja kielitieteen opinnot jättivät päähän lähtemättömiä muistijälkiä tutkimustiedoista, joiden mukaan maapallon sääolot vaihtelevat. Katsoin Suomen esihistoriaa käsittelevästä kirjasta, oliko 500-luvulla ennen ajanlaskua ns. suotuisa kausi, jolloin vesipähkinäkin viihtyi Suomenniemellä. Toisin sanoen lämmintä olisi piisannut. Mutta en löytänyt vahvistusta. Sen sijaan Eino Jutikkalan kirjasta Kuolemalla on aina syynsä (1987) löytyy kokonainen luku otsikolla Pieni jääkausi. Se vahvistaa muistikuvani sääoloiltaan kurjasta jaksosta, joka alkoi 1300-luvulla, jatkui puoli vuosituhatta ja "oli kylmintä aikaa sitten paleoliittisella kivikaudella päättyneen ison jääkauden" (61). Muistitietoa on tallessa 1860-luvun lopun kauheista katovuosista, jolloin tammikuussa piti lähes hellettä, mutta juhannuksena pakkasta niin, että järvet jäätyivät.
Geologit, jotka tarkastelevat maapalloa vuosimiljardien perspektiivissä, ovat yrittäneet hillitä kuohuntaa ilmastonmuutoskauhistelussa. Turhaan. Mutta minä ja varmasti moni muu kuuntelee ainakin toisella korvalla geologeja, joiden mukaan maapallon ilmasto vaihtelee sykleittäin noudattamatta ihmisen toiveita, tottumuksia tai edes tekoja. Voi tietysti olla niinkin, että tällaisilla selityksillä yritän vain lohduttaa itseäni kauhun hiipiessä yhä lähemmäs.
Näin totisissa mietteissä toivotan rakkaille lukijoilleni hyvää joulua - lumen kera tai ilman lunta. Jään pyhien ajaksi lomalle, mutta palaan kirjoituspuuhiin ennen vuodenvaihdetta.

torstaina, joulukuuta 20, 2007

Joulu tulla jolkottaa

Näinä pitkien pimeiden viikkoina valon kaipuu yltyy. Toivotan omasta ja varmaan monen muunkin puolesta tervetulleeksi joulun, joka alkaa, kun hyvä Tuomas sen huomenna tuo. Kohta pääsemme jatkamaan matkaa pimeän taitteesta kohti valontäyteistä juhannusta.
Merkillistä kuinka vuoden loppu tosiaan tuntuu siltä, kuin aika loppuisi. On ollut isoja, itse otettuja kuvatehtäviä, jotka 'täytyi' saada valmiiksi jouluun mennessä. Nyt ne ovat valmiina odottamassa esittämistä niille, joita varten työhön ryhdyin. Ja minä huohotan väsymystä, mutta olen samalla tyytyväisen huojentunut. Ylpeyskään ei loista poissa olollaan... Kunpa ei nyt sattuisi mitään kömmähdystä tietokoneen yms:n kanssa.
Joulun jälkeiseen tulevaisuuteen katselen kuin seisoisin valtameren äärellä näkemättä muuta kuin suurta tuntematonta. Aistin majesteettisen panoraaman, jossa jokin häämöttää maidonvalkoisesta usvasta - aurinko!
Myös mennyt on läsnä. Sivun ylälaidan kuva vuodelta 1981 rauhoittaa mieltä. On eletty ja selvitty. Perheestä löytyy niitäkin, joiden vieteri on venynyt piparkakkutalon pystyttämiseen kaikki osat tallella.

keskiviikkona, joulukuuta 19, 2007

Arvaa mikä

Taannoin paikallisaviisin Extrassa oli juttu, jossa mainittiin kuvan esine ja maalailtiin sen oivia ominaisuuksia. Seurauksena oli ryntäys kyseistä tuotetta myyvään käsityöliikkeeseen. Ja mikä olikaan tulos? Tavara loppui saman tien.
No, ryntäyksestä innostuneet kaupanpitäjät tarttuivat puhelimeen ja tilasivat maahantuojalta koko Suomeen saadun satsin. Kun kävin kaupassa, sain kuulla, että tulossa on: sopii tilata. Mutta listassa oli silloin jo 150 nimeä, eikä sen jonon jatkoksi saanut omaansa kuin maksamalla 13,50 euron hinnan ennakkoon. Joo-o.
Minäpä maksoin ja sain kaupasta puhelun - maksettu tavara noudettavissa - viime lauantaina kesken Kala-Trapissa nautittua joululounasta. Siihen hätään en lähtenyt mihinkään, mutta eilen kuljetin itseni hakemaan SEN. Kun nyt tunnustelen sitä ja katselen kuvaa, muistuu mieleen, että joulusinappi on vielä tekemättä. Se tulee purkkiin, mutta silloin tällöin talossa on lähes tyhjiä sinappi- ja muita tuubeja, joista vielä saisi, kun jaksaisi rutistaa. Pelkin käsin homma ei hoidu, mutta tuubipuristimella hoituu! Ajatella, että minulla on nyt apu siihenkin vaivaan...

tiistaina, joulukuuta 18, 2007

Mini

Kun pääsee tämmöisen auton viereen, alkaa uskoa, ettei kaikki suuri ole kaunista. Aamulla autopesulassa kiertelin ja kaartelin pikku ihanuutta. Joku viitseliäs oli sen pelastanut romuttamosta ja luonut uudestaan. Nyt satunnainenkin kävijä uskoo Miniä katsellessaan, että vanha on JOTAIN.
Mutta tuskin olisin tohtinut yrittää sisään, vaikka lupa olisi hellinnyt. Olisi ollut kova paikka myöntää, etten nykykoossani mahdu Miniin.
Oi niitä 60-luvun vuosia, jolloin kokonainen perhe tavaroineen tunki itsensä Miniin! Tosin ainakin eräässä tapauksessa kävi niin, että kertareissu Turusta Keski-Suomeen kypsytti perheenpään ja hän vaihtaa täräytti Mini-aarteensa folkkarin pulla-autoon. Siihen kasvava perhe mahtui vuodesta, jopa vuosikymmenestä toiseen. Monien ilmeen- ja koneenkohotusten jälkeen se uljas vanhus kuitenkin lopulta päätyi folkkareiden hautausmaalle. Vain muisto elää.

maanantaina, joulukuuta 17, 2007

Mitä ihmettä, Python taas!

Monty Pythonin porukka ei tosiaan ole mikään turha joukko - se on siivittänyt yhden ihmisen kokonaisen kielen luomiseen. Kulttuuri kerrostuu monin tavoin sekä ryhmässä että kielessä, kun kumpikin nojaa jo nimellään antiikin Kreikan kuuluun pyton-käärmeeseen. Tarjoilen taas sitaatin linkkeineen Wikipediasta niille, joille tämä riittää: Python on monipuolinen tulkattava ohjelmointikieli, joka on alun perin kehitetty yhdistämään skriptikielten ja tavanomaisten ohjelmointikielten hyvät puolet. Pythonia pidetään helppona oppia sen yksinkertaisen syntaksin ja korkean tason tietorakenteiden takia. Monet suosittelevat sitä ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi. Pythonia on usein verrattu sellaisiin kieliin kuin Perl, Java, Ruby, Tcl ja Scheme. Python on nimetty brittiläisen komediaryhmä Monty Pythonin tunnetun Monty Pythonin lentävä sirkus -tv-sarjan mukaan. Kielen dokumentaation koodiesimerkeissä pyritään välttämään liiallista vakavuutta satunnaisilla viittauksilla ryhmän tuotantoon

sunnuntai, joulukuuta 16, 2007

Pythonin otteessa

Nuoret miehet vuosikymmenten takaa - suunnilleen oman ikäisiäni siis - ovat säteilleet energiaa muutamiin iloisiin hetkiin ihan äskettäin. Ällistyttäviä oivalluksia ja niiden huiman rohkeita toteutuksia pursuaa niin, että katsojan on pakko antautua ja nauraa hohottaa, vaikka kaikkea ei ehdi tai osaa kunnolla tajuta.
Enpä ole tiennyt, mitä kaikkea Lentävän sirkuksen lisäksi ryhmä on tehnyt. Mutta viimeistään silloin, kun on nähnyt Meaning of Lifen, on pakko hyväksyä porukan työt unohtumattomiksi.
Hiukan heräteltynä innostuin katsomaan, mitä Wikipedia mainitsee Monty Pythoneista. Ja kyllä mainitsee! Seuraava pätkä ja paljon muuta (esim se, miten kuvan jalka liittyy Pythoneihin) löytyy mainitusta paikasta: Monty Pythonin anarkistisella tyylillä on ollut suuri vaikutus komediaan. Monissa suomalaisissakin viihdeohjelmissa, muun muassa Studio Julmahuvissa, voi nähdä selviä Python-vaikutteita, joissakin tapauksissa jopa suoria sketsilainoja, kuten myös Itse valtiaat -sarjan jaksossa Matti Vanhasen lentävä sirkus. Myös South Park -televisiosarjan luojat Trey Parker ja Matt Stone ovat monesti teoksillaan tunnustaneet rakkauttaan Pythonia kohtaan. Myös Alivaltiosihteeri-sketsiryhmä on kertonut ottaneensa vaikutteita Monty Pythonista. Pirkka-Pekka Peteliuksenkin huumorista on löydettävissä Python-vaikutteita. Niistä mainittakoon James Potkukelkka, joka tuntuu olevan sukua Python-sketsille "Hassujen kävelytyylien ministeriö" (Ministry of Silly Walks). Monty Python -ryhmä on päässyt myös Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimmalla kookospähkinäorkesterilla.

lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Juhlaa

Onnistunutta väitöstä seurasi eilen tietysti karonkka. Ja mikä juhla siitä tulikaan! Virallisesti kunnioitettiin vastaväittäjää, mutta kyllä keskeisin ilon ja huomionosoitusten kohde oli väittelijä itse. Hän oli paitsi saanut hienosti ison urakkansa päätökseen myös valmistellut tukijoukkoineen upeat pidot Hämeenlinnan Raatihuoneen kellariin, joka muuten alkujaan on toiminut halkovarastona ja putkatiloina.
Sekä kattaus että kantahämäläiset ruokalajit toistivat väitöstutkimuksen verkosto-aihetta. Väittelijän sisarukset musisoivat, lapset ja muu lähisuku lauloivat lumoavasti. Puheet jatkuivat ja jatkuivat, kun lähes kaikki halusivat vuolaasti muistella ja kiitellä väittelijän kanssa kulkemiaan taipaleita. Ilonpito jatkui pikkutunneille, vaikka jotkut poistuivat heti puheiden ja serenadin loputtua.
Enpä ole naismuistiin päässyt osalliseksi yhtä lämminhenkisestä akateemisesta juhlinnasta.

perjantaina, joulukuuta 14, 2007

Ja sitten väitellään

Taas yksi iso urakka on julkistamista vaille valmis. Lähden Hämeenlinnaan seuraamaan akateemista näytelmää, jonka käsikirjoitus noudattaa episodien järjestyksen ja aiheen osalta pitkiä perinteitä, mutta sisällön yksityiskohdat varioivat. Yleisön kannalta on paljon kiinni vastaväittäjän lavasäteilystä, tietysti myös siitä, kuinka väittelijä rohkaistuu leikkiin. On tosi ikävää kuunnella pilkunviilausta ja tosi upeaa seurata virkeätä keskustelua käsillä olevasta tutkimuksesta. Nololta tuntuu, jos vastaväittäjä on liian rento ja ryhtyy nakkelemaan mitättömyyksiä ikään kuin yleisön huviksi.
Humanistiset väitöstilaisuudet ovat toistaiseksi olleet tasokkaimpia niistä, joissa olen ollut läsnä. Erinomainen vastaväittäjä puhuu vapaasti, antaa tiukkaamatta tilaa väittelijälle ja jatkaa aika ajoin keskustelua siitä, mitä väittelijä viimeksi sanoi. Mutta pitää kuitenkin langat käsissään. Vastaväittäjä pystyy luomaan hyvän tunnelman, jos yleensä osaa ottaa huomioon toisen ihmisen.
On selvää, että väittelijää jännittää eikä hän välttämättä pysty reagoimaan siten kuin parhaimmillaan kykenisi. Joskus tosin on käynyt niinkin, että väittelijä osoittautuu aiheensa suvereeniksi asiantuntijaksi, jolle vastaväittäjä tarjoaa pelkkää säestystä. En usko, että tämänpäiväinen Hämeenlinnan tilaisuus jättää vastaväittäjän alakynteen, toivottavasti ei myöskään väittelijää.
Onnistuneimmista väitöstilaisuuksista lähtee kohonnein mielin ja hiukan ihmeissään, kun huomaa taas oppineensa jotakin sellaista, mitä aiemmin ei ole tiennyt olemassa olevaksi.

torstaina, joulukuuta 13, 2007

Lucia toi valon

Aamulla se sitten tapahtui: Samappalinnan puistossa syttyivät valot, joista rannan asukkaat olivat jo saaneet vihjeitä. Jos ei savua ilman tulta, niin ei myöskään valon tuiketta ilman isoa välähdystä.
Kuvaan tosin tuli satunnaisia lisäspotteja pakkasilmassa leijuneista hileistä.
Illalla seitsemästä alkaen jokirannassa vietetään Valon juhlaa. Siitä löytyi Fonectan koko sivun mainos aamun aviisissa. Kehno sattuma, etten pääse osalliseksi. Samaan aikaan minulla näet on muuta joulumenoa.

keskiviikkona, joulukuuta 12, 2007

Jälkikuva Mustasta jäästä

Viereisen mainoksen naamari Saaran/Kristan kasvoilla kertoo jotakin hyvin olennaista elokuvan ihmisistä: yhtä esitetään, toista ollaan. Etenkin Saara/Krista sanoo kaipaavansa rehellisyyttä, mutta on valmis rakentamaan kokonaisen valheiden verkoston ja kietomaan siihen miehensä rakastajattaren, jotta saisi tämän syrjäytetyksi. Hanke onnistuu liian hyvin. Katsojassa jännitys kohoaa kohoamistaan, kun valheista vauhtia saaneet tapahtumat vievät ihmisiä kohti ennalta arvaamattomia käänteitä. Mikään ei saanut ainakaan minua epäilemään esitetyn todellisuuden uskottavuutta. Henkilöt edustavat tämän ajan pitkälle koulutettuja, vauraita kaupunkilaisia. Nuoret (teekkarit) ovat matkalla yhtä hyviin asemiin kuin niihin jo edenneet nelikymppiset. Kaikkea ei kuitenkaan ole saatu. Naislääkäri pelastaa hätäsektioin syntymättömiä lapsia, mutta ei itse ole millään tullut raskaaksi. Aviomies on lehahdellut opiskelijatytöstä toiseen. Viimeisin alkaa odottaa lasta siten kuin useimpia lapsia odotetaan - tarkoittamatta ja yllättäen. Mies on aivan pihalla, kun vaimo kostohimossaan ryhtyy rakentamaan iskuaan.

Olen lukenut leffasta pari kolme kiittävää lehtiarvostelua enkä kiistä kiitoksia. Sain nähdäkseni loisteliasta näyttelijäntyötä, oivalluksia herättäneitä tilanne- ja lähikuvia, kohtausten rytmitystä, mielenkiintoisia miljöitä, vuodenaikojen vaihtelua tapahtumien tunnelmia mukaillen. Musiikista en muista mitään, mutta mitä ilmeisimmin sekin oli punnittua ja taiten toteutettua. Ohjaaja Petri Kotwica kuuluu vuosikausia työstäneen leffan käsikirjoitusta, mikä selittää tuloksen laadukkuutta.

Pääosissa: Outi Mäenpää, Ria Kataja, Martti Suosalo, keskeisissä sivuosissa Sara Paavolainen ja Ville Virtanen.

tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Musta jää

Nyt se on tehty, Musta jää nähty. Lapsuudenystävä, nykyisin porvootar, sai meikäläisen liikkeelle, kun piti keksiä Turun-kävijälle iltaviihdettä. Onneksi. Mutta olen yhä leffasta niin vaikuttunut, etten saa sanotuksi sitä, mikä mielessä velloo. Huomenna aiheesta lisää.

maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Siniset tulivat ja menivät

Oi aikoja, oi nuoruuden muistoja! Tänään niitä verestettiin 50-luvun malliin Puolalan koulussa, kun Turun Riento järjesti jumppareilleen tilaisuuden esiintyä. Minutkin hälytettiin sinipukuisten porukkaan, kun piti saada kokoon edes muutama sellainen, joka oli mukana edellisen kesän SunSvoli-tapahtumassa Tampereella. Puoli vuotta sinne harjoiteltiin oikein kunnolla ohjelma, josta tuli havaituksi, että aika ei aina paranna varsinkaan muistamista: ohjelman loppua ei enää osannut millään. No, luovuus kutsuttiin hätiin ja lyhennettiin kuuden minuutin esitystä roimasti - naamat leveässä hymyssä. Niin päästiin pälkähästä.
Yleisö tosin luuli musiikin sopivasti vaihtuessa jo eräässä aiemmassa kohdassa, että siinä se oli, ja rupesi innokkaasti taputtamaan. Mutta eihän meitä kuutta lavalle päässyttä niin vain saatu lopettamaan, kun vastikään oli tunti harjoiteltu ahtaassa pukuhuoneessa. Se esitettiin, mikä oli suunniteltu!
Sitten otettiin ryhmäkuva ja saatiin kahvin kanssa torttua.
Nyt ihmetellään, alkaako meille sadella lisää esiintymispyyntöjä...

sunnuntai, joulukuuta 09, 2007

Kahvattomuus

Yö meni, sää selkeni ja tyyntyi, minkä helpottuneena totean, kun parvekkeen ovi viettää viikonloppuaan kahvattomana ja lukitsemattomana. Se on melkein kuin riepu ovessa: saa tönäisemällä syrjään. Mutta kiinni vetäminen onkin jo eri juttu. Edes pitkät kynnet eivät tahdo auttaa, kun sileästä puupinnasta yrittää saada veto-otteen.
Seuraavaksi lähestyn isännöitsijää. Hän saa sähköpostitse dokumentoidun kuvan tilanteesta. Ihmettelen vain näin yksikseni, kuinka kahvaosan saa korjatuksi, kun lukon vääntöosa ja ehkä myös sisäkalut murtuivat. No, kai ammatti-ihmisillä on konstinsa tällaisiinkin pulmiin. Onhan sitä päästy Kuuhun ja pian ehkä Marsiin asti.

lauantaina, joulukuuta 08, 2007

Väsähdys

Eipä ole teräskään ikuista! Sen sain äsken tuta, kun pikku kätösilläni väänsin parvekkeen ovea auki ja kahva jäi murtuneena käteen. Olen tainnut tiuhaan ovea aukomalla uuvuttaa metallin, sillä muistan kuulleeni, että teräs väsyy rasituksesta. Melkoisen huimalta tuntuu...
Saa nähdä, kuinka oven käy, kun myrskytuuli ujeltaa pitkin jokiuomaa. Vieneekö lukitsemattoman oven mennessään?

perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Ainutkertaista?

Lupaavan satumainen valaistus Samppalinnan rinteellä taisi jäädä kokeiluksi. Ei näkynyt värillisiä valosuihkuja ainakaan itsenäisyyspäivän iltana - ellei sitten hyvin lyhyesti - eikä tänään. Odotan odottamasta päästyäni kummia tapahtuvaksi uudestaan. Ans kattoo ny kummottos täsä käy. Toistaiseksi tulee vain vesiryöppyjä taivaan täydeltä.

torstaina, joulukuuta 06, 2007

Valoilmiöitä

Pari iltaa sitten näkyi vastarannalla kummia: siniset, valkoiset ja punaiset valokiilat häälyivät lehdettömissä puissa. Eilen illalla niitä ei näkynyt, mutta rinteen alaosaan pystytetty vuoden 1917 muistomerkki paistoi valospotissa.
Kenties tänään Suomen itsenäisyyden 90-vuotisiltana ylemmän rinteen valoilmiö toistuu täyteen juhlakuntoon viritettynä. Seuraan tilannetta.

keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Hyvää alusta loppuun

Jalkojeni aamu alkoi vaahtokylvyssä, jatkui pitkänä viipymisenä työvaiheiden keskipisteessä, kunnes aamun taittuessa puolipäiväksi päädyttiin punaisiin varpaankynsiin ja ylen tyytyväiseen oloon. Siihen on muitakin kelpo aiheita.
Näillä töppösillä kelpaa illan tullen tassutella Laulun Ystävien itsenäisyyspäivän konserttiin, joka tarjotaan kuultavaksi lähellä jokisuuta sijaitsevan Taideakatemian Sigyn-salissa.

tiistaina, joulukuuta 04, 2007

Politiikka kohtaa tieteen

Sain kutsun kuuntelijaksi Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksen ensimmäiseen avoimeen seminaariin, jonka otsikon lainasin tällekin sivulle. Usean eri alan asiantuntijat ovat valmistelemassa lasten ja nuorten hyvinvoinnin tutkimusohjelmaa Suomen Akatemiassa.
Huolta kannettiin siitä, miten tutkimus ja poliittinen päätöksenteko löytävät toisensa. Myös se, mitä tutkitaan, mietitytti. Kritiikkiä on näet tullut ongelmakeskeisyydestä: tutkimus on keskittynyt pääosin lasten ja nuorten kipupisteisiin, joihin etsitään korjausta. Kuva vinoutuu, kun myönteinen kehitys - sitäkin on! - jää tutkimuksissa vähälle.
Kuvassa näkyvä tutkimusjohtaja avasi tilaisuuden, kolme kovan tason asiantuntijaa alusti, muutama yleisöstä kyseli. Jatkoa seuraa. Keskuksen ja yleisemminkin Turun yliopiston sivuilta löytyy lisää informaatiota.

maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Ensimmäinen jouluateria - paras?

Tukholmassa nautinnot eivät rajoittuneet korvin kuultaviin ja silmin nähtäviin. Myös suu sai osansa eilisellä lounaalla Pukkisaaressa. Kyyppari toi ensi alkuun pikku mukillisen mainion mausteista glögiä ja sen mukana kaksisivuisen opasteen auttamaan makunautintoihin syventymisessä. Jo papereissa riitti ihmettelemistä: tarjolla oli peräti YHDEKSÄN kierrosta erilaisiin herkkuihin. (1) monta lajia sillejä ynnä soosit ja tilliperunat, (2) eri tavoin valmistettuja lohipaloja, ankeriasta, poseerattuja munia katkarapujen kera ym., (3) joulukinkkua ja -sinappia, cesarsalaattia, savustettua kaurista ja punajuurisalaattia, marinoituja vihreitä papuja pinjansiemien kera, sipulimakkaraa, salamia, aiolia, cuscusia, paahdettuja tomaatteja, (4) vasikanmaksapasteijaa, riistapateeta ja pikkelsiä, vasikanhyytelöä, (5) lutfisk med tillbehör för den som önskar (ei otettu), (6) possua, pikkusipuleita rusinoin, lihapullia, kauriinlihamakkaraa, prinssimakkaroita, punakaalia, pekonissa paistettuja taateleita, Janssonin kiusausta, joulumakkaraa, (7) Kvibille gräddedel, Stilton, Chevre', Brie, viikunamarmeladia, suolakeksejä, (8) glögillä maustettua juustokakkua, julbrownie, rommimarsipaania, inkokta päron, marenkeja, sticky rice, mandariineja, kolapaj, (9) nougatkrisp, kola, tryffel, turron, nötter. Ja tietysti hyvää kahvia makeiden jälkiruokien kanssa.
Huh, huh! Vaikka ihan kaikkia lajeja en maistanut, aamulla vaaka näytti, että olin lihonut kilon.

sunnuntai, joulukuuta 02, 2007

Sjung in advent

Osuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun lähdin Tukholmaan pikkujoulun viikonlopuksi. Sikäläiset tuttavat olivat hommanneet sitkeästi jonottamalla liput ensimmäiseen neljästä adventtikonsertista, jotka taas toteutettiin Söderin kaupunginosan Katarinan kirkossa.
En ole pitkän elämäni kuluessa kuullut mitään vastaavaa. Kahdeksan amatöörikuoroa, yhteensä pari sataa laulajaa oli valmistautunut esittämään vaativan ohjelmiston. Ja miten ne lauloivatkaan! Kirkkaitten lasten äänteen lomaan mieskuoro toi tummia sävyjä, jotka taas vaihtuivat herkkiin kamarikuoron tunnelmiin ja naisääniin. Urkuri Lars Anderssonin mahtavat interludiumit vyöryivät suuressa ristikirkossa niin, että pienet lapsetkin hiljenivät, mutta eivät pelästyneet itkemään.
Upeaa oli myös kuorojen verkkainen siirtyily kirkon käytävillä väliin sivulaivoihin, kunnes palattiin kuoriin milloin kynttiläkulkueena, milloin suurta rumpua lyöden. Valojen vaihtelu hämärästä kirkkauteen myötäili tunnelmia. Alttaritaulun paikalla on installaationa suuri risti, josta tuntuu valuvan Jeesuksen käärinliina. Siitä erottuu punainen juova kuin veriviiru. Järisyttäväksi näkymä muuttui, kun taustavalo vaihtui konsertin huippukohdassa syvänpunaiseksi.
Mahdotonta on saada sanoiksi sitä elämystä, jonka koin suuressa joukossa istuessani. Väki imi mukaansa niin, että lauloin Hoosiannaa siinä kuin muutkin - mutta suomeksi.

perjantaina, marraskuuta 30, 2007

Den amerikanska flickan

Eilen illalla olimme tyttärentyttären kanssa katsomassa Monika Fagerholmin romaanista sovitettua näytelmää Åbo svenska teaterissa, joka Suomen vanhimpana näyttämönä on jo itsessään näkemisen arvoinen. Alkuun olikin järjestetty kierros talossa - sen sokkeloisista käytävistä tuskin olisi yksin pois löytänyt.
Illan esitys tuntui ensimmäisessä näytöksessä vielä etsivän käynnistintä. Kohtauksista puuttui tempoa ja jännitettä. Vai oliko sittenkin kysymys siitä, että varsinkaan pääosaa esittävän nuoren naisen replikoinnista ei millään tahtonut saada selvää? Toinen näytös korjasi tilanteen. Minäkin aloin päästä jyvälle siitä, mistä oli kyse. Ei ole pelkästään kyse hukkuneesta tytöstä, vaan myös päähenkilön Sandran äidistä ja isästäkin. Teatterin omilla nettisivuilla tapahtumain kulkua kuvataan näin:
Det är sent 60-tal och hon som ligger på träskets botten är Eddie de Wire, kallad den amerikanska flickan av invånarna i Trakten. Hon ligger död på bottnen av Bule träsk och ingen vet hur det gått till, men alla har sina egna teorier.Inte minst Sandra Wärn och Doris Flinkenberg. De två är bästa vänner och mysteriet med den amerikanska flickan är deras favoritlek. I den tomma swimming poolen i Sandras föräldrars hus bygger de upp en egen liten värld. Gränsen mellan Sandras och Doris fantasivärld och de verkliga händelserna blir allt otydligare...
Teinityttöjen varttuminen naisiksi sellaisin tapahtumin, joista Monika Fagerholm on tarinansa kutonut, kiinnostaa nyt minua siinä määärin, että talven mittaan luen romaanin. Orastava päätös syntyi jo lokakuun lopun suomenruotsalaisessa kirjallisuusillassa, josta Monikan puheenvuoro on jäänyt mieleen merkillisen sävykkäänä.

torstaina, marraskuuta 29, 2007

Tois pualt jokke

Aamu tosiaan valkeni tänään. Ihmeellistä! Koirat - ja lapset - kuuluvat radion mukaan riemastuneen lumesta. Autoilla taas oli vaikeaa seitsemän ja kahdeksan välillä, kun ruuhkaletka mateli etanana jäisellä rantakadulla. Pitäisiköhän panna preventiiviä peliin ja kiinnittää liukuesteet kenkiin...

keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007

Vinosti

Näinä aikoina valoa kaipaa. Ihmeeksi riittää, kun näkee auringon sellaisena kuin pari iltapäivää sitten: ikkunanäkymä hehkui tovin kullankarvaisena. Se oli talven kaitaa antia, mutta totta tosiaan peräisin auringosta, joka paistoi matalalta, vinosti. Kukkimaan valmistautuva orkidea nautti sen pienen hetken, aivan pienen hetken vain, jonka osaksensa sai.

tiistaina, marraskuuta 27, 2007

Joulu stailaamalla

Varsinaiseen lahjalöytöön osuin hiukan syrjässä Turun keskustasta: mitäpä jos minäkin tarttuisin syöttiin ja kustantaisin jollekulle huushollin stailauksen! Tulisiko annetuksi siivous vai jotain muuta? Mitä se muu mahtaisi olla? Vanhat kamat pois, uutta tilalle? Kuusenoksia, punaisia liinoja vai koko remontti? Raha tiätty ratkaisee - ei kai mikään muu...

maanantaina, marraskuuta 26, 2007

Kesää taivaalla

Aamu on kulunut kuvia haeskellessa. Oheinen näkymä osui etsijän haaviin ja oli totta loppukesästä. Tänään taas aurinko kurkistelee pilvien raoista sen verran, ettei toivo uudesta kesästä pääse tyystin sammumaan. Talvikuukausia kuitenkin vielä riittää, onneksi myös tupatöitä. Niihin tulee hetkittäin uppoudutuksi kuin ei muuta maailmaa olisi...

sunnuntai, marraskuuta 25, 2007

Valoa yössä

Synkkää yötä, hämärää päivää - molempia riittää. Ilmankos hinku saada edes vähän lisävaloa on tuottanut vaihtelevia virityksiä niin ulko- kuin sisätiloihin. Minua ilahduttaa valopuu pitkälle tammikuuta. Vasta kun pidentyvä päivä saattaa häpeään sähkötuikut, huokaan helpotuksesta ja käärin koko puun pakettiin. Sille on paikka vinttikomeron nurkassa, kunnes uusi pimeys saa muistamaan, että on taas aikaa purkaa pakkaus ja lehauttaa led-valot näkösälle.

lauantaina, marraskuuta 24, 2007

Biologinen museo

Sata vuotta sitten heinäkuussa avattiin kuvan rakennuksessa museo, jossa yhä esitellään Suomen luontoa saaristosta Lappiin 13 dioraamana. Niissä maisematyyppi on maalattu taustakankaalle, jonka edustalla täytetyt eläimet tuntuvat elävän niille luontaisessa maastossa.
Urheilupuiston kupeessa sijaitseva kansallisromanttinen puutalo on alun alkaen rakennettu biologiselle museolle.
Näinä uusina Turun-vuosinani olen usein kävellyt museon ohi kiertäessäni puistossa Karikon lenkkiä tai taluttaessani polkupyörää ylös Neitsytpolun mäkeä. Tänään vihdoin syttyi päässä ajatus poiketa sisällä, kunhan jo lähtiessäni muistan varata taskuun muutaman lantin.

perjantaina, marraskuuta 23, 2007

Joulu kuvina

Päivän kuva jäi latautumatta kuten eilenkin, jolloin en edes ryhtynyt kirjoittamaan. Tänään tyydyn pelkkään tekstiin. Tuntuu melkein ennusmerkiltä se, että istun pitkää päivää plokkaamassa ja järjestämässä kauan sitten otettuja joulukuvia, mutta en tällä kertaa liitä kuvakertomukseen tekstiä. Ja kuitenkin olen sanoissa kiinni. Nyt ne onneksi päästävät blogin pitäjän pälkähästä.
Windowsin Movie Maker on alkanut taipua työkaluksi jo niin hyvin, että mp3-musiikkipalat asettuvat oikeiden kuvien yhteyteen. Mikä nautinto onkaan katsoa sekä albumeista että dioista skannattuja ja siivottuja joulukuvia musiikkin siivittämänä kuin elokuvissa ikään!

keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Myyntioppia

Muutamana viime viikkona olen kokeillut tarpeettomien Artek-huonekalujen myyntiä huuto.netin kautta. Ei onnistunut. Mutta tänään huushollista lähti oheinen tuoli. Sen haki mies, joka on erikoistunut käytettyjen Aalto-mööpeleiden kauppaamiseen Uudenmaankadun pikku myymälässään. Hän muuten mainitsi ostaneensa yhtä ja toista huuto.netistä. Hintapolitiikkana näyttää olevan se, että hyvän käytetyn kalusteen saa hänen kaupastaan puoleen hintaan siitä, mitä uusi maksaa.
Niinpä erinomaisen satularemmituolin saa 360 eurolla miehen kaupasta, mutta minä en saanut siitä 300 euroa huuto.netissä. Eikä tämä kaupanpitäjäkään sillä ostanut, vaan 200 eurolla. Saman rahan sain kolmiosaisesta sarjapöydästä. Prosentteina arvioiden hinta oli parempi kuin tuolissa, koska uudet pöydät maksaisivat yhteensä n. 500 euroa. Asiaan kenties vaikutti se, että ne ovat saarnipintaisia, joita Artek ei enää valmista.

tiistaina, marraskuuta 20, 2007

Kerran viel - Porvoo

Tällä viikolla hiukan jätättää, kun oheinenkaan kuva ei ole tänään otettu vaan pari päivää sitten, jolloin seisoin vanhan puutalon kiviportailla menossa puotiin nimeltä Lilla Chokladfabriken Borgå. Jäin uudelleen ihmettelemään, kuinka tuomiokirkon roihu on saatu pysäytetyksi niin, ettei se nielaissut punaista rakennusta. Tiedä vaikka olisi polttanut ja ehditty jo rakentaa uudestaan. Ei tällaisia seikkoja länsirannikolla osannut tarkata silloin, kun palosta tulvi uutisia.
Kuvasta ehkä huomaa, että muut lähitalot seisovat jonkin matkan päässä kirkon kiviaidasta aukion reunoilla. Mutta pieneltä se tuntui hiljaisen tyynenä marraskuun sunnuntaina. Kuinka pieneksi tori mahtoi kutistua toukokuun yönä, jolloin kirkkoaidan sisäpuolella riehui punainen kukko!

maanantaina, marraskuuta 19, 2007

Luminen Porvoo

Edellinen yö toi Porvooseen lumen, viime yö sen vei. Ehdin kuitenkin nähdä maan valkoisena, kun pääsin vähän kiertelemään kaupungin keskustaa ja kirkkomäkeä. Tuomiokirkon palon jälkiä ei enää näkynyt. Rakennus tuntuu suojatulta, vaikka ulkokattona on pelkkä paanujen pohjalaudoitus. Vasta keväällä katto saatetaan lopulliseen tervattuun paanukuosiinsa.
Hiljaisena, kosteana sunnuntai-iltapäivänä ei ollut ihan helppo kuvitella, mikä tilanne oli silloin, kun kirkko roihusi ilmiliekeissä. Mutta sen kyllä havaitsi, että paikka on ahdas, ja naapuruston puutalot kovin lähellä kirkkoa. Vielä lähempänä on kirkkoon kuuluva komea seurakuntasali tms., jonka punainen nurkka pilkottaa kuvan oikeassa reunassa.

sunnuntai, marraskuuta 18, 2007

Porvoo kutsuu

Kohtapuoliin kolautan ulko-oven selkäni takana kiinni ja istahdan autoon nokka kohti Porvoota. Puolenpäivän paikkeilla pitäisi olla perillä kartan osoittamalla alueella, jonne pitkäaikaiset ystävät vastikään muuttivat. Huomenna huristelen takaisin Turkuun muutama Porvoon-kuva ja muut reissumuistot tuliaisina.
Kokeilen vielä, onnistunko liittämään karttalinkin tälle sivulle: yritykseksi jäi!

lauantaina, marraskuuta 17, 2007

Kisailua

Kupittaan hallissa oli tänään - jatkuvat huomenna - Svolin (Suomen voimisteluliitto) Länsi-Suomen alueen joukkuevoimistelun välinesarjojen mestaruuskilpailut ja asematapahtuma (?). Oma suosikkiryhmäni Lilium selvisi lähes rikkeittä. Väliajan tullen poistuin enkä näin ollen ehtinyt kuulla, mihin kategoriaan ryhmä nyt sijoitettiin. Tavoitteena tietysti on ykköskategoria, jossa mitalit jaetaan, sikäli kuin olen ymmärtänyt asian kohdalleen. Parhaimmillaan Lilium on jo ollut mitalisijoilla.
Katsomon tyhjentyessä jonottamaan kahvia ja pullaa loput päivän joukkueista keskittyivät viimeistelyyn. Puolen tunnin tauon jälkeen nekin pääsivät estradille.

perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Ääniä

Vähältä piti, että päivän kuva olisi jäänyt puuttumaan. Yritin näet ladata 20 sekunnin videonpätkän tälle sivulle, mutta ei onnistunut. Sain tylyn ilmoituksen, että oli tapahtunut virhe ja pitäisi ottaa yhteyttä johonkin tiettyyn paikkaan. En ottanut enkä enää yritä liittää yli 20 megan videokuvaa juttuuni. Olisi osattava pienentää videotiedostoa. Huh, huh! Kun jotain oppii, huomaa myös sen, että edessä on taas uusi kukkula, joka kutsuu valloittajaa.
Näytöllä häämöttävästä kuvasta voi - ehkä - kuvitella musiikin, jota Mediaplayer toistaa. Erilaisten äänten parissa kulutan näinä päivinä aikaa melkoisesti. Onneksi käytössäni on paitsi tietokoneen mukana tulleita myös oivallisia vapaan koodin ohjelmia. Esimerkiksi helppokäyttöisellä Audiograbberilla olen viikossa oppinut rippaamaan CD-äänitteen mp3-tiedostoksi. Sitä taas pystyn minäkin muokkaamaan Audacityllä, jota olen käyttänyt jo jonkin aikaa. Ihmeekseni hetkittäin syntyy kuvien yhteyteen ihan kelvollisia ääniä tai niiden pätkiä. Seuraavaksi on ruvettava pohtimaan tekijänoikeuskysymyksiä...

torstaina, marraskuuta 15, 2007

Ovatko kuvat tallessa?

Tulipa opituksi, että digikuvat häviävät kuin tuuli kävisi niiden ylitse eikä niitä enää ole. Todennäköisesti kyse on taas kerran siitä, että sormet ovat vipeltäneet näppäimillä turhan vikkelästi ja on tullut painetuksi tuhoisaa näppäinyhdistelmää.
Piti kuitenkin kaikin keinoin ensin etsiä kadonneita kuvia koneesta, ennen kuin älysin, että vähällä vaivalla ne saa skannatuksi ja putsatuksi uudestaan. Ovathan alkuperäiset paperikuvat varmassa tallessa jyhkeän albumin sivuilla. Nyt pelastustyö on tehty. Iso kuvaurakka jatkuu, kunnes kompastun seuraavaan kynnykseen - ja selvitän sen.

keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007

Snif, snif

Nokka tuhisee ja valuu suihkuna: päivän suunnittelmat kellahtivat nenän pyyhkimiseksi. Mikähän viruksen kaataisi ja samalla tyrehdyttäisi nenän eritteet? Ei ainakaan talvi ja kylmyys niin kuin Aurajoen uljaan valaan- tai kalanpyrstön, Vantaan vaakunaotukseksi haukutun.

tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Kuva huijaa

Iltapäivällä aurinko kömpi esiin pilvipeitoista ja sai minutkin koikkelehtimaan torille. Ei sinne mitään asiaa ollut. Tuli kuitenkin otetuksi pari kuvaa. Yllä olevalla voisin väittää, että tori yhä elää melkein kuin kesällä. Alanäkymä kertoo muuta. Kumpikaan kuva ei paljasta, miltä kolakka tuuli tuntui, kun se voimallisesti pyyhki laajaa kivikenttää.

maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Silakkaa!

Lopultakin silakat kävivät pyydykseen. Niitä ui melkoinen parvi - paisettuna - suoraan lautaselle, kun kaksi nälkäistä naista istahti sopivan pöydän ääreen kuntosalikurmootuksen jälkeen. Oli muusia ja soosia (voisulaa pikku nekassa) ja suolakurkkua ja sitruunaa: kaikki aivan kohdallaan.
Tulipa näin nälän laannuttua katsotuksi, mitä Wikipedia sanoo silakasta ja sen osuudesta kalamarkkinoilla. Ja sanoohan se:
Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kala. Kaikista pyydetyistä kaloista silakan osuus on noin 60 %. Sitä pyydetään nykyisin pääasiassa troolaamalla. Ammattikalastajien vuotuinen saalis on n. 100 miljoonaa kiloa, joista suurin osa menee rehuksi turkistarhoille ja lohenkasvattamoille. Ruokakalana silakka on edullinen ja ravinteikas. Silakalla on eri aikaan kutevia populaatioita. Osa kutee alkukesällä, osa syksyllä. Kevätkutuinen silakka on Suomen vesillä yleisempi. Silakka kutee suurissa parvissa aivan matalikosta jopa kymmenen metrin syvyyteen, kunhan paikka on kovapohjainen, soran, hiekan ja kasvillisuuden peitossa. Mäti takertuu alustaan. Poikaset kuoriutuvat parin viikon päästä. Silakka syö planktonia joten sitä on turha pyytää syötillä. Litkalla niitä sen sijaan saa varsinkin keväällä, jolloin mm. Helsingin silloilla voi nähdä useita silakanonkijoita.

sunnuntai, marraskuuta 11, 2007

Liliumit liikkeellä

TULn Varsinais-Suomen piirin järjestämissä Joukkuevoimistelun avoimissa kilpailuissa oli tänään mukana 27 ryhmää. Osa näytti taitojaan harraste-, useimmat joukkueet kuitenkin kilpasarjoissa. Nuorimmat olivat alle 10-vuotiaita, vanhimmat yli 16-vuotiaita harrastajia. Eturivissä kolmantena oikealta näkyy pojantytär, joka jo neljättä vuotta voimistelee ja kilpailee tosissaan Lahjan tytöissä. Joukkue on saanut nimekseen Lilium.
Taitojen karttuminen hämmästyttää, vaikka ei pitäisi, kun tietää tyttöjen harjoittelevan määrätietoisesti kolme neljä kertaa viikossa. Lisäksi on vielä leirejä joskus viikonloppuisin ja kesällä.
Lauantaina 17.11. ovat edessä Varsinais-Suomen piirin mestaruuskisat Kupittaalla, joulukuussa parhaille joukkueille osoitetut kutsukisat Espoossa sekä vielä SM-kisat Kotkassa. Melkoista menoa!

lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Kaukokaipuuta

Näinä vetisinä aikoina alkavat silmissä kangastella vehreät maisemat jossakin etäällä Pohjolasta. Purjelaivojen aikaan Suomen Joutsen seilasi ties missä kaukana. Nykyihmisistä tuskin monikaan sen tapaisilla reissuilla selviäisi, en ainakaan minä. Mukavat olosuhteet ovat muokanneet meikäläistä niin, että haluaisin purjelaivan sijaan istahtaa muutamaksi tunniksi ilma-alukseen. Sillä lentäisin jonnekin, missä ilmasto olisi lauhkea eikä sadekausi vaivaisi. Nautiskelisin ulkoilusta, kauas katselemisesta, kiireettömistä aterioista ja hyvästä seurasta.
Nyt voisi aiheellisesti kysyä, miksen toteuta unelmaani. Ei sen pitäisi olla ylen vaikeaa. Totta tai luulottelua, mutta olen kuin ankkurissa kotonani. On töitä ja muita syitä!

perjantaina, marraskuuta 09, 2007

Valoa yössä

Sateisena perjantaiaamuna muistelen muutamia verkkaisia kävelyretkiä rantakaduilla. Pariin otteeseen huomasin joen päilyvän epätodellisen tyynenä. Pinta ei muistuttanut peiliä, vaan paremminkin sellaiselta kuin uomaan olisi levitetty kiiltävää satiinia tai ohut hopeakuori. Matkalla erääseen tapahtumaan en tullut ottaneeksi kuvaa juuri silloin, kun ihmettelin näkymää. Pari tuntia myöhemmin lumo oli jo poissa - vesi liikahteli sille ominaisella, tutulla tavalla. Silloin kokeilin taskukameran säätöjä ja sain talteen muun muassa oheisen hetken.

torstaina, marraskuuta 08, 2007

Oo mami, mami

Uusi, mainio ruokapaikka löytyi Linnankadun alkupäästä entisen Vian paikalta. Huomaan oikein mainostavani, sillä lounaaksi kolmen naisen voimin nautittu paahdettu hanhenrinta erikoisessa pastassa oli ELÄMYS. Eikä 17 euron hinta siitä ihanuudesta hirvittänyt. Jälkiruuaksi tilattu 3,5 euron hintainen suklaaherkku ynnä lasillinen portviiniä kruunasi aterian. Kannatti tulla Hämeenlinnasta asti Turkuun syömään!

keskiviikkona, marraskuuta 07, 2007

Liika on aina liikaa

Kun illalla hilluu vaikkapa vain ylettömästi töitä tehden, on aamulla vaisu. Mutta päivällä jo ruoka maistuu, kunhan sitä ei tarvitse itse tehdä! Pääsin taas kerran nauttimaan jokirannan antimista vastarannalla, jossa parikin ravintolalaivaa tarjoilee aterioita ympäri vuoden. Cindyn salongissa sai istua lähes yksin, enkä saanut paistettuja silakoita, vaikka niitten perään lähdin. Koko laivassa ei ollut silakan silakkaa - paitsi maustettuina rullina. Mikä siis lohduksi?
Koska kotona ei ikinä ole tarjolla havaijinleikettä, niin pääruokana sellaisesta piti kuvitella itselleen silakoiden korvike. Lisälohtu tuli siitä, kun jälkiruuaksi sain kahvin kylkeen hiukan jäätelöä suklaakastikkeessa.
Ehkä iltaan mennessä unohtuu, mikä seuraa monituntisesta hiiren käsittelystä ja ääniraitojen silmissä vilistämisestä, ja rupean kuin rupeankin kuvahommiin vielä tänään.

tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Erikoista

Turusta löytyy ainakin yksi äänitteiden erikoisliike, josta saa asiantuntevaa palvelua. Omistaja istuu ilmeisesti "aina" paikalla. Neuvottelin hänen kanssaan eräästä ajankohtaisesta musiikkivalinnasta ja sain kuin sainkin hyviä vinkkejä. Yhtä noudatin niin, että ostin CDn. Minun jälkeeni puhkesi puhumaan hyvin täysikasvuinen mies, joka oli saanut viestin, että hänen tilaamansa ooppera oli noudettavissa. Olisi ostanut myös Sallisen Kuningas lähtee Ranskaan, mutta sitäpä ei löytynyt hyllystä. Taisi tulla uusi tilaus.
Minua ennen kaupanpitäjää jututti nainen, vakioasiakkaan kuuloinen hänkin - ei mikään harrastelija, koska lähtiessään nappasi olalleen jonkin jousisoittimen kotelossaan. Nolottaa noin asiantuntevien erikoisliikkeen asiakkaiden seurassa...
Seuraavaksi taidan poiketa musiikkikirjastoon haahuilemaan ja ehkä kuuntelemaan joitakin omiin kuvatarpeisiini mahdollisia kappaleita.

maanantaina, marraskuuta 05, 2007

Den svenska dagen är nära

Varje måndagskväll talas det svenska i en grupp vid Åbo finska arbetarinstitut. I kväll skall vi prata om dikter - eller någonting ditåt. Fotot visar en av våra "läxor", Per-Hakon Påwals dikt Nattvaka på sjukhuset ur samlingen Min salladsgröna älskarinna. Det underliga poemet eller den prosadikten berättar om bilolyckan. Döden hotar att ta hustrun med sig, mannen ängslas och minns, vad det hände på vägen och har hänt mellan makar dessförinnan, medan man sköter den medvetslösa kvinnan.Troligtvis kommer vi att prata mera om händelser i trafik än t.ex. om denna dikt. Jag planerar att ta med mig boken Dikter i rörelse eller Dan Anderssons Samlade dikter. Kanske skall jag läsa högt ett litet poem, om det passar. Dess namn är Underligt det är...
Underligt det är att älska gamla minnen som har grånat,
underlig är världen vida, underliga äro vi.
Kärlek, barn och bo och blom så gott jag kunnat har jag
hånat
och mitt hjärta det vill brista vid en sång om Nana Li.

sunnuntai, marraskuuta 04, 2007

Matkan pää

Hautausmaalla näkyi vielä tänään melko paljon ihmisiä tuomassa kynttilöitä ja havuja omaistensa haudalle. Kynttilöitä oli tuotu myös kaikkien edesmenneiden turkulaisten muistomerkille. Se löytyy Vanhan hautausmaan siltä käytävältä, joka alkaa Uudenmaantien päästä suuresta portista ja päättyy Ylösnousemuskappelille. Reitti kulkee poikki aukion, jolla on aikanaan kohonnut pieni siunauskappeli. Yhä siitä muistuttavat pylvään viereen astellut kivilaatat.