sunnuntaina, joulukuuta 16, 2007

Pythonin otteessa

Nuoret miehet vuosikymmenten takaa - suunnilleen oman ikäisiäni siis - ovat säteilleet energiaa muutamiin iloisiin hetkiin ihan äskettäin. Ällistyttäviä oivalluksia ja niiden huiman rohkeita toteutuksia pursuaa niin, että katsojan on pakko antautua ja nauraa hohottaa, vaikka kaikkea ei ehdi tai osaa kunnolla tajuta.
Enpä ole tiennyt, mitä kaikkea Lentävän sirkuksen lisäksi ryhmä on tehnyt. Mutta viimeistään silloin, kun on nähnyt Meaning of Lifen, on pakko hyväksyä porukan työt unohtumattomiksi.
Hiukan heräteltynä innostuin katsomaan, mitä Wikipedia mainitsee Monty Pythoneista. Ja kyllä mainitsee! Seuraava pätkä ja paljon muuta (esim se, miten kuvan jalka liittyy Pythoneihin) löytyy mainitusta paikasta: Monty Pythonin anarkistisella tyylillä on ollut suuri vaikutus komediaan. Monissa suomalaisissakin viihdeohjelmissa, muun muassa Studio Julmahuvissa, voi nähdä selviä Python-vaikutteita, joissakin tapauksissa jopa suoria sketsilainoja, kuten myös Itse valtiaat -sarjan jaksossa Matti Vanhasen lentävä sirkus. Myös South Park -televisiosarjan luojat Trey Parker ja Matt Stone ovat monesti teoksillaan tunnustaneet rakkauttaan Pythonia kohtaan. Myös Alivaltiosihteeri-sketsiryhmä on kertonut ottaneensa vaikutteita Monty Pythonista. Pirkka-Pekka Peteliuksenkin huumorista on löydettävissä Python-vaikutteita. Niistä mainittakoon James Potkukelkka, joka tuntuu olevan sukua Python-sketsille "Hassujen kävelytyylien ministeriö" (Ministry of Silly Walks). Monty Python -ryhmä on päässyt myös Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimmalla kookospähkinäorkesterilla.

Ei kommentteja: