maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Silakkaa!

Lopultakin silakat kävivät pyydykseen. Niitä ui melkoinen parvi - paisettuna - suoraan lautaselle, kun kaksi nälkäistä naista istahti sopivan pöydän ääreen kuntosalikurmootuksen jälkeen. Oli muusia ja soosia (voisulaa pikku nekassa) ja suolakurkkua ja sitruunaa: kaikki aivan kohdallaan.
Tulipa näin nälän laannuttua katsotuksi, mitä Wikipedia sanoo silakasta ja sen osuudesta kalamarkkinoilla. Ja sanoohan se:
Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kala. Kaikista pyydetyistä kaloista silakan osuus on noin 60 %. Sitä pyydetään nykyisin pääasiassa troolaamalla. Ammattikalastajien vuotuinen saalis on n. 100 miljoonaa kiloa, joista suurin osa menee rehuksi turkistarhoille ja lohenkasvattamoille. Ruokakalana silakka on edullinen ja ravinteikas. Silakalla on eri aikaan kutevia populaatioita. Osa kutee alkukesällä, osa syksyllä. Kevätkutuinen silakka on Suomen vesillä yleisempi. Silakka kutee suurissa parvissa aivan matalikosta jopa kymmenen metrin syvyyteen, kunhan paikka on kovapohjainen, soran, hiekan ja kasvillisuuden peitossa. Mäti takertuu alustaan. Poikaset kuoriutuvat parin viikon päästä. Silakka syö planktonia joten sitä on turha pyytää syötillä. Litkalla niitä sen sijaan saa varsinkin keväällä, jolloin mm. Helsingin silloilla voi nähdä useita silakanonkijoita.

Ei kommentteja: