sunnuntai, marraskuuta 30, 2008
Pimeässä kääntää kone
lauantaina, marraskuuta 29, 2008
Riku Korhosen Lääkäriromaanista

perjantaina, marraskuuta 28, 2008
Paluu Canossan-reissulta

torstaina, marraskuuta 27, 2008
Nytkö muka Liisan-päivä?

keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008
Aamun lumo

tiistaina, marraskuuta 25, 2008
Peilihuijausta, mielikuvia

maanantaina, marraskuuta 24, 2008
Kumpuja aamussa
sunnuntai, marraskuuta 23, 2008
Melko tyyntä, toistaiseksi
lauantaina, marraskuuta 22, 2008
Katsojana kauhistuin Goyan aaveita



Helsingin kaupungin kulttuuriasiain keskuksen Skenet-verkkolehdessä elokuva kuitenkin sai maltillisen esittelyn, kuten seuraavista katkelmista käy ilmi: Kumouksellisella taidemaalarilla ja graafikolla, Francisco Goyalla (1746-1828) oli merkittäviä vihamiehiä, mutta kuninkaallisena muotokuvamaalarina myös merkittäviä suojelijoita. Goya onnistui herättämään kirkon epäluulon poliittisesti virittäytyneillä satiirisilla piirroksillaan: Los Caprichos -sarja pelästytti valtaa pitävät kirkonmiehet. Forman on siirtänyt elokuvaansa suoria kuvia näistä puupiirroksista: esimerkiksi aasinhattuinen kirkonmies tuomioistuimen edessä on lainattu Goyalta. Myöhemmin Goya taltioi myös sodan kauheuksia etsauksiinsa. Elokuvan keskustarinassa kerrotaan Goyan (Stellan Skårsgaard) suhteesta viattomaan ja hyveelliseen muusaansa, Inesiin (Natalie Portman). Neito joutuu inkvisition "tuomioistuimen" eteen kepein perustein ja tunnustaa pitkän kidutuksen päätteeksi syyllisyytensä. Natalie Portman tekee koskettavan roolin hentona, särkyvänä naisena, jonka nuoruus tuhotaan niin kovin helposti. Javier Bardemin esittämä munkki, veli Lorenzo on toinen keskeinen henkilö Goyan aaveiden tarinassa. Vallanhimoinen ja ahne Lorenzo lupautuu sanansaattajaksi Inezin ja tämän perheen välillä tuhoisin seurauksin. Himossaan hän käyttää asemaansa väärin, ja päätyy rukoilemaan armoa säälittävälle tyttörukalle sellin pahnoilla. -- Francisco Goya on lähinnä statisti tsekkiohjaaja Milos Formanin uutuuselokuvassa. Hän on aikalaissilminnäkijä, joka todistaa niin inkvisition julmuudet kuin 15 vuotta myöhemmin Napoleonin verisen "vapautusoperaationkin". Forman esittää inkvisition sellaisena kuin se oli: epävarmuutta ja epäluuloja ylläpitävänä vallan välineenä, jonka tehtävä oli pitää vääräuskoiset pelossa ja kirkon asema korkealla maan politiikassa. Mutta tsekkiohjaaja ei puolustele seuraavaakaan hirmuvaltiasta, jonka vallankaappauksen taustalla toitotettiin sanomaa vapaudesta ja veljeydestä. Formanin moraliteetissa on kyynisiä piirteitä: vaikka valta vaihtuu, valtaa pitelevät miehet olivat aina samanlaisia - tai pahimmassa tapauksessa jopa samoja. Samalla elokuva peilaa omaa aikaamme, ja siitä on helppo nähdä yhtymäkohtia lähihistoriaamme ja jopa nykyhetkeen. Goyan aaveet on kiinnostava katsaus Espanjan historiaan. Sen valitettavana heikkoutena on aineiston runsaus, mikä väistämättä verottaa kerronnan sujuvuutta. Elokuvan ansioita ovat Javier Aguirresaroben väkevä kuvaus ja maalauksellisista kuvat, joissa on historiallista lumoa.
Pentti Arvola puolestaan mitätöi leffan NYT-liitteessä 5.4.2007 koko lailla tarkkaan: -- Lopputulos on kuitenkin laimea, innoton ja väkinäinen, ikään kuin tekijöillä ei olisi ollut suurempaa kiinnostusta henkilöihinsä, saati tuntumaa kuvaamaansa aikakauteen.
Toisenlaiseen ratkaisuun päätyy Jussi Lahtonen, joka on arvotsellut elokuvan videoversion Film-O-Holic.comissa 20.3.2008 ja arvottaa sen juttunsa lopuksi kolmella hymynaamalla ja näillä sanoin: -- Leikkaamalla rönsyt ja itse Goyan suurimmaksi osaksi pois elokuvasta Forman olisi päässyt vielä parempaan lopputulokseen. Nykyiselläänkin Goyan aaveet on kauniisti ja hallitusti kuvattu, ajatuksia herättävä ja tylyllä kuvastollaan sopivan häiritsevä elokuva, jonka päänäyttelijöiden elämänkaaren kautta peilautuu oivallinen ajankuva 1700-luvun lopun Espanjasta, uskonnollisesta ja kuninkaallisesta mielivallasta sekä ihmisen perimmäisestä julmuudesta.
Lahtosen arvioinnin perusteet ymmärrän, mutta Arvolan kanssa olen tyystin eri mieltä. Minua hämmästyttää rohkeus ja taito, joilla tekijät ovat tarttuneet muhkeaan aineistoonsa. Katsoessa tuntui, että silmien edessä vyöryy valtava fresko, joka tulvii yksityiskohtia kuin kyseessä olisivat jotkut Pieter Brueghelin maalauksista. Niihin muuten viitataan leffassa. Missään nimessä en havainnut innottomuutta saati laimeutta tai väkinäisyyttä, vaikka muun muassa Goyan hahmo pakotti pohtimaan hänen kaksijakoisuuttaan, yhtäältä lipevänä hovimaalarina, toisaalta ajan ja sen ihmisten rujouden näkijänä ja rohkeana kuvaajana. Eivätkä muutkaan henkilöt jättäneet minua kylmäksi. Puistattavia mietteitä heistä liikuskelee yhä päässäni. Niinpä minä en miltään osin pihtaile kokonaisarvioinnissani, vaan antaa täräytän suurelle elokuvalle viisi tähteä.
perjantaina, marraskuuta 21, 2008
Hiljaiseloa
torstaina, marraskuuta 20, 2008
Lumi tuli!
keskiviikkona, marraskuuta 19, 2008
Silmissä vilkkuu, korvissa soi
tiistaina, marraskuuta 18, 2008
Näinkö se meni?


Juhannustansseista käytiin oikeutta aina vuoteen 1968 asti, ja Salama tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen harkitusta jumalanpilkasta. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen armahti kirjailijan vuonna 1968.
Tiedetään, että arkkipiispa Simojoki luki kirjan ja ilmaisi siitä mielipiteensä julkisesti. Siitä alkoi ajojahti. Vaikka Simojoki itse sanoi myöhemmin, ettei ollut toivonut kannanottonsa aiheuttavan oikeusprosessia, siihen tapahtumat kuitenkin vyöryivät. Parikymmentä kansanedustajaa teki kirjasta eduskuntakyselyn ja oikeusministeri syytevaatimuksen.
Lehtitietojen mukaan nimi Katso ihmistä viittaa Juhannustanssien kiistanalaiseen kohtaan, Hiltusen saarnaan, jossa humalainen mies kehittää pilasaarnan Jeesuksesta ja apostoli Pietarista.
Kari Paljakka on ohjannut näytelmän, jossa Salamaa esittää Juho Milonoff ja hänen Eija- vaimoaan Kreeta Salminen, arkkipiispaa Antti Litja. Komeaa ja samalla kipeää tulkintaa lähihistoriasta!
Minulle erityisesti TV-näytelmän jälkiosa oli vavahduttava elämys. Jouduin näet itse 1970-luvun puolivälissä Pälkäneellä äidinkielenopettajana sikäläisten kristillisten piirien ajojahdin kohteeksi kirjoista, joita oppilaiden kanssa luimme. Niistäkin kuulemma löytyi sekä jumalanpilkkaa että jopa seksiä. Kokemus oli tuskaisa, vaikka mitoiltaan minimaalinen Salaman korpivaellukseen verrattuna. Nykyään kun kaikki tuntuu sallitulta, on vaikea uskoa, että vain muutama vuosikymmen sitten kristinuskon nimissä saatettiin nostattaa Salama-sodan kaltaisia ja koulujen kirjallisuudenopetuksesta tekaistuja vainoja. Mainingit niistä hiipuivat vasta 80-luvun kuluessa ja häipyivät ainakin julkisuudesta. Tiedä sitten mitä intohimoja aihe vielä voi paikka paikoin herättää.
maanantaina, marraskuuta 17, 2008
Leipä käveli käteen


sunnuntai, marraskuuta 16, 2008
Japani elää kuvissa
lauantaina, marraskuuta 15, 2008
Viljeltyä kauneutta
perjantaina, marraskuuta 14, 2008
Outouttavia viivoja

torstaina, marraskuuta 13, 2008
Vielä pari sanaa Päätalosta

keskiviikkona, marraskuuta 12, 2008
Miehen tie

tiistaina, marraskuuta 11, 2008
Käviskö näin vai noin?
maanantaina, marraskuuta 10, 2008
Tappiotiliä

