Turun taidemuseon esittelytekstit vahvistavat katsojan havainnot siitä, että 1900-luvun alkuvuosina Doran taiteellinen kehitys koki jonkinlaisen pysähdyksen, ja hänen oli vaikea uudistaa ilmaisuaan. Muotokuvamaalauksesta - yllä esillä muutama näyte - oli muodostunut hänelle taloudellinen välttämättömyys. Niitä maalaamalla hän pystyi elättämään paitsi itsensä myös kaksi sisartaan. Muotokuvaus oli niin vahvasti sidoksissa perinteisiin esittämisen konventioihin, etteivät ne jättäneet tilaa kokeiluille. Taiteilija ei ilmeisestikään voinut muotokuvissa toteuttaa mottoaan:"Sen osaa, minkä tahtoo."
Turun taidemuseon sivuilla mainitaan vielä, että vaikka "Wahlroos oli tuottelias, monipuolinen ja ilmeisen kyvykäs taiteilija, hän ei kuitenkaan saanut eläessään juurikaan tunnustusta. Turussa häntä arvostettiin ja tunnettiin paremmin kuin pääkaupunkiseudulla. -- Laajempi, maanlaajuinen kiinnostus Dora Wahlroosiin taiteeseen on herännyt vasta taiteilijan viimeisinä elinvuosina ja kuoleman jälkeen."perjantaina, helmikuuta 29, 2008
Unohduksista löytynyt
Turun taidemuseossa on vielä jonkin aikaa esillä Dora Wahlroosin (1870 - 1947) teoksia. Turusta kokoelma siirtyy Hämeenlinnan taidemuseoon. Pitkään unohduksissa olleesta lounaissuomalaisesta lahjakkuudesta, Axel Gallenin pikkuserkusta, on vastikään ilmestynyt myös taiteilijaelämäkerta. Muiden aikansa merkittävien taiteilijoiden tapaan Dora Wahlroos opiskeli useaan otteeseen Pariisissa, sittemmin myös Italiassa ja Saksassa. Pohjatietojen ja -taitojen hankkimisen hän aloitti 16-vuotiaana Turun piirustuskoulussa ja Ahvenanmaalla Önningebyn taiteilijayhteisössä. Ensimmäiseen opiskelukauteen 1895 Pariisissa ajoittuu kihlaus Emil Wikströmin kanssa. Lupaus avioliitosta jäi kuitenkin toteutumatta. Toinen nainen vei tai sai Emilin - Dora jäi naimattomaksi. Pettymyksen jäljet näkyvät hänen ajankohdan teoksissaan, kaipuuta ilmentävissä omakuvissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti