torstaina, helmikuuta 21, 2008

Kampaaja kemistinä

Kerran neljässä viikossa tilanne on sellainen, että kaipaan ammattitaitoisen kampaajan käsittelyä. Tänään oli ison käsittelyn aika, kun Taina Kannisto taas kätki harmaankirjavat suortuvani väriaineen peittoon. Tarkkaa puuhaa jo pelkkä maalien sekoittaminen.

Aineksia ei suinkaan sekoiteltu summa mutikasssa, vaan grammoittain punnittuina ja reseptiä noudattaen. Tulipa mieleen kysymyksiä siitä, miten ihmeessä kampaajat itse kestävät kemiallisia aineita, kun asiakkaan päänahan tuntemuksia seurataan tarkkaan, vaikka aineet vaikuttavat vain runsaan vartin verran ehkä kerran kolmessa kuukaudessa. Kuulemma kosketusallergioita ja hengitystiesairauksia esiintyy.

Huimalta tuntui kuulla, että partureista on löytynyt pölykeuhkon tapaisia sairauksia varsinkin siihen aikaan, kun he alvariinsa saksivat kamman päältä miesten hiuksia hyvin lyhyiksi. Vuosikausia jatkunut parturointi näkyi keuhkorakkuloissa, jotka olivat täynnä tikkumaisia minihiuksia! Hengitä siinä sitten vapaasti.

Onneksi muoti on muuttunut, eivätkä useimmat miehet enää leikkauta tukkaansa sotilasmaisen niukaksi. Sittemmin kosketusallergiat ovat yleistyneet, kuten Työterveyslaitoksen selvityksestä käy ilmi. Hiusten valkaisuun käytetty pulverimainen ammoniumpersulfaatti ehti saada paljon pahaa aikaan, ennen kuin se poistettiin markkinoilta ja korvattiin pölyämättömällä versiolla. Vaikka kyseinen aine ei enää aiheuta pölykeuhkoa, niin astmaa, allergista nuhaa, kurkunpäätulehduksia ja käsi-ihottumia siitä saa, jos huonosti käy. Myös suojakäsineiden luonnonkumilateksi ja permanenttiaine on todettu syyllisiksi ammattitautiin. 

Työterveyslaitoksen selvityksestä käy ilmi sekin seikka, että huomattava osa parturi-kampaajien työperäisistä iho- ja hengityselinsairauksista jää Suomessa diagnostisoimatta. Huh, huh - missä määrin olen tullut rasittaneeksi kampaajani terveyttä, kun muutaman vuoden halusin leikkiä blondia? Onneksi kyllästyin siihen olomuotoon ja vaihdoin Tainan avulla väriä. Permanenttiaineiden käytöltä olen tyystin säästynyt ja vältän hiuslakkaa, ehkä kampaajan onneksi. Nykyinen värityskään ei tiettävästi rasita pahasti sen paremmin minun kuin Tainan kroppaa. Hän sitä paitsi käyttää hiuksia värjätessään aina käsineitä potematta mitään lateksiallergiaa. Siispä ihan tältä istumalta tuskin vielä suostun harmaantumaan.

Ei kommentteja: