lauantaina, helmikuuta 23, 2008

Menetetty maa

Coenin veljesten uusin elokuva tuli katsotuksi tänään alkuillasta. Karmea tarina ei jätä toiveikkuudelle sijaa. Leffan maailmassa paha jatkaa kulkuaan yksinäisen hullun tappajan hahmossa, "hyvät" tai aivan sivulliset tuhoutuvat kuin karja teurastajan käsittelyssä. Vanhat miehet lainvartijoina ja maajusseina eivät ymmärrä, mistä perimmältään on kyse, kun huumeita salakuljettaneet miehet tappavat toisiaan. Sota jatkuu rahalaukun jahtaamisena. Kuvassa näkyvän seriffin suuhun oli kirjoitettu paljon puhuvat sanat: - Joskus ajattelin, että vanhemmiten löydän Jumalan. En ole löytänyt. Tähän voisi lisätä, että helvetti löytyi.
Tarinaa seuraa niin jännittyneenä, että se tuntuu verenpaineen nousuna ja sydämen tykytyksenä. Alkupuolella jo avara erämaa kauhistuttaa hiljaisuudella. Mies - nimeltään Lwellyn! - kuin myöhäisten aikojen yksinäinen cowboy kuljeskelee etsien elonmerkkejä. Hän huomaa maassa veritippoja, kiikaroi ja näkee etäällä ontuvan suurikokoisen mustan koiran. Pahaenteistä. Löytyy ruumiita ja yksi puolikuollut, joka anelee vettä. Sitä ei ole. Mutta vielä löytyy etäämpää varjosta mies henkitoreissaan, hän kuolee vierellään musta rahasalkku. Cowboy kaappaa sen ja häipyy kotiinsa. MUTTA palaa yöllä tuomaan janoiselle vettä, vaikka tietää jo tuodessaan tekevänsä tyhmästi, sillä näiden kovisten maailmassa hyvää ei palkita hyvällä. Pian kuva leikkautuukin seuraamaan tapahtumia maantiellä, jossa satunnainen tien poskeen seisahtunut saa kalloonsa ammuksen karjantappokoneesta. Ja sitä rataa. Vanha seriffi jää tosin henkiin, mutta eipä juuri muita. Ei edes Lwellynin nuori vaimo, jonka repliikkeihin sisältyy painavaa sanottavaa, kunnes psykopaatti murhaa hänetkin. Elokuva loppuu täyteen hiljaisuuteen. Katsoja jää kuin iskun saaneena miettimään, mitä Coenin veljekset tulivat sanoneeksi Yhdysvalloista ja ehkä myös ahneutensa nuoriin tartuttavista miehistä yleisestikin. 

Google listaa leffasta muun muassa nämä faktat:
Alkuperäinen nimi: No Country for Old Men Alkuperämaa: Yhdysvallat 2007 Ohjaus: Ethan Coen, Joel Coen Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen Pääosissa: Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson, Kelly Macdonald Ensi-ilta: 15.02.2008 K-15
Omaperäisten Coen-veljesten uusi elokuva pohjautuu Cormac McCarthyn romaaniin. Lakonisella huumorilla maustettu jännäri sai kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen ja sovitetun käsikirjoituksen kategorioissa. Psykopaattista tappajaa kylmäävästi esittävä Javier Bardem sai roolistaan parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuuden.

Ei kommentteja: