keskiviikkona, tammikuuta 16, 2008

Mitä löytyy?

Aamu on alkanut äkkinäisellä ylösnousulla. Piti ehtiä kylpyhuoneesta pois ja vaatteisiin, ennen kuin putkimiehet rynnistävät taloon etsimään viemärivikaa. Kello on jo kohta puoli yhdeksän, mutta vielä on hiljaista. Sitä paitsi alakerroksista miehet aloittavat, kuten oheinen tiedote ilmoittaa. Tämän päiväinen homma saattaa siis jossain määrin ohittaa minut.
Vähin erin olen alkanut huomata, mitä hankalaa kerrostaloasumisessa on. Milloin missäkin kerroksessa on meneillään jonkin asunnon iso remontti. Siitä seuraa paitsi meteliä myös se, että vesi on tämän tästä katkaistuna. Vaikka ala-aulassa aina on ilmoitettu lapulla vesikatkokista, käy helposti niin, ettei lappua ole pannut merkille. Sitten joutuu manailemaan veden puutetta, kun tilanne selviää hanan yskiessä tyhjää.
Mutta tällaiset tilanteet ovat pikku harmeja. Iso mörkö on 45-vuotiaan talon täydellinen putkiremontti. Kummasti ovat alkaneet kiinnostaa julkisen sanan jutut aiheesta. Tallessa on lehtileikkeitä, joissa tarkastellaan uusia, entistä kevyempiä menetelmiä putkistojen korjaamiseksi. Mikäli työ on järkevästi tehtävissä muuten kuin vaihtamalla kaikki putket, pienenisivät kustannuksetkin tuntutuvasti. Panen toivoni noihin uusiin mentelmiin monen pitkään talossa asuneen tavoin. Pahimmillaan remontti näet voi nostaa asumiskustannuksia niin paljon, että yksi jos toinenkin osakas joutuu myymään asuntonsa.
Pankit ovat tietysti huomanneet tässä markkinaraon: esim. Nordea tarjoaa "tuotetta" nimeltä joustoluotto. Vähävarainen osakkeenomistaja voi ottaa henkilökohtaisen lainan, maksaa sillä pois osuutensa taloyhtiön remonttivelasta ja maksaa pankille korkoa lyhentämättä lainaa. Korot saa vähentää verotuksessa. Yleensä kuulemma laina-ajaksi sovitaan kymmenen vuotta, jonka umpeuduttua laina voidaan uusia, kunnes osakkaan perikunta maksaa velan.
Vaikka remontit uhkaavat, en vielä ole muuttamassa pois enkä ainakaan takaisin omakotitaloon.
Jännitän vain sitä, löytyykö tänään vika, jonka voi saman tien korjata. Ehkä varsinainen putkiremontti siirtyy vielä muutaman vuoden päähän.

Ei kommentteja: