lauantaina, tammikuuta 31, 2009
Små detaljer i Åbo - ja sama suomeksi
perjantaina, tammikuuta 30, 2009
Blinejä - nyt!
torstaina, tammikuuta 29, 2009
Puuseppää aina tarvitaan
keskiviikkona, tammikuuta 28, 2009
Muistellaan
tiistaina, tammikuuta 27, 2009
Olli Jalonen, 14 solmua Greenwichiin
maanantaina, tammikuuta 26, 2009
Veistoksellista
sunnuntai, tammikuuta 25, 2009
Paavon-päivää
lauantaina, tammikuuta 24, 2009
Polle taas palveluksessa
perjantaina, tammikuuta 23, 2009
Ryöstäjien temmellyskenttää
torstaina, tammikuuta 22, 2009
Kilin-kalin
keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009
Thoreau, Kävelemisen taito
tiistaina, tammikuuta 20, 2009
Otto kävi ja korjasi
maanantaina, tammikuuta 19, 2009
Illuusioita
sunnuntai, tammikuuta 18, 2009
Lauri Viitaa kirjana ja leffana
Toisella tarinatasolla eletään 1970-lukua, aikaa, jolloin Meriluoto valmistelee muistelmateostaan skitsofreniaan sairastuneesta edesmenneestä puolisostaan. Itsenäistynyt vanhempi nainen joutuu aikuisikään ehtineen tyttärensä – jonka voisi myös kirjailijattaren itsensä päänsisäiseksi ääneksi, mielikuvitustyttäreksi tulkita – kautta katsomaan taaksepäin, kohtaamaan oman menneisyytensä ja tekemään tiliä elämästään yhtä lailla itselleen kuin vastauksia vaativalle lapselleen.
Putoavia enkeleitä on teatteriohjaajana, näyttelijänä ja elokuvantekijänä -- tunnetun Heikki Kujanpään ensimmäinen täyspitkä teatterielokuva. -- Ei siis olekaan mikään ihme, että tosielämän näyttelijäpariskunta Tommi Korpela ja Elina Knihtilä ovat rooleissaan Viitana ja Meriluotona äärimmäisen varmoja, uskottavia ja luonnikkaita. Puhumattakaan rankan kaksoisroolin nuorena Ailana ja kirjailijapariskunnan kuvitteellisena tyttärenä vetävästä Elena Leevestä, joka on mukana lähestulkoon jokaisessa elokuvan kohtauksessa."
Minulla ei ole Valotien arviointiin mitään lisättävää.
lauantaina, tammikuuta 17, 2009
Ohi käveltyjä paikkoja
perjantaina, tammikuuta 16, 2009
Assalla
torstaina, tammikuuta 15, 2009
Talvi täplinä
keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009
Uusi alku
tiistaina, tammikuuta 13, 2009
Nuutti tuli, joulu meni
maanantaina, tammikuuta 12, 2009
Pientä säästöä
sunnuntai, tammikuuta 11, 2009
Mereltä tuulee
lauantaina, tammikuuta 10, 2009
Kevään ensimmäinen auringonottaja
perjantaina, tammikuuta 09, 2009
Perjantain aamuherkku
torstaina, tammikuuta 08, 2009
On autolla oma talli...
keskiviikkona, tammikuuta 07, 2009
Timo Kustaa Mukka, Laulu Sipirjan lapsista
tiistaina, tammikuuta 06, 2009
Loppiaisen kylpyhetki
maanantaina, tammikuuta 05, 2009
Sitkeät tarkenevat
sunnuntai, tammikuuta 04, 2009
Hukkareissu
lauantaina, tammikuuta 03, 2009
Rosa Liksom, Tyhjän tien paratiisit
Olen myöhäinen liikkeelle lähtijä monessa asiassa. Liksomin – ja myös Mukan kirjat – kuuluvat niihin, joihin en ole tarttunut tuoreeltaan. Oma nautintonsa löytyy nyt siitä, etten uppoudu pelkästään uutuksiin. Kirjaston hyllyjä tiiraillessa silmiin osuu tuon tuostakin opuksia, joista alaa harrastavana tiedän yhtä sun toista ja jotka sopii ottaa luettaviksi, kun aika on kypsä.
Jotenkin minulle kelpaavat juuri näinä aikoina Liksomin kuvat pohjoisen totisista maisemista ja niiden karuista ihmisistä. En pohdi enkä tunnista kuvien mahdollista parodisuutta, vaikka Liksomin tuotannosta kirjoittaneet tällaistakin avainta teksteihin tarjoavat ja vaikka jo kirjan nimi sisältää vähintään paradoksin. Äimänä otan vastaan asiallisen toteavan kuvauksen emännästä, joka ampuu juopon miehensä hirvikiväärillä, siivoaa sotkut, kutsuu poliisit – ja saa jäädä jatkamaan syrjäisen talon pitoa poikiensa kanssa. Yhtä ällistyttävän täydestä minuun uppoaa kertomus siitäkin emännästä, joka istuu aviomiehensä taposta saadun linnatuomion viimeiseen sekuntiin ja riuhtaisee sitten itsensä irti pohjoisen ynseästä kotikonnusta Tampereelle siivoojaksi.
Näitä juttuja lukiessani näen samalla tasavallan presidentin Tarja Halosen huolestuneet kasvot, kun hän uudenvuoden puheessaan painotti sitä, kuinka meidän tulee ponnistella irti kansakuntaa riivaavasta väkivaltaisuudesta. Ampuma-aseet tällaisen porukan käsissä ovat viimeistään vuoden 2008 kuluessa osoittautuneet tuhoisan vaarallisiksi. Kirjallisuus ja elokuvat ovat paljastaneet monenlaisen suomalaisen kurjuuden syineen ja seurauksineen jo kauan sitten.
Liksomin tarinoissa on myös äitiä ja poikaa, pahasti sairaita, on Norjan rannikon haisevia kalatehtaita ja siellä kuin kirkuvana huutomerkkinä pari lihavaa munkkia silkkialusvaatteissaan asettumassa parhaaseen hotellihuoneeseen, jonne kurjuus ei ylety. On surkea raiskaaja, joka hyytyy, kun uhri tarjoutuu pantavaksi lämpimässä huoneessa. On kaiken kaikkiaan uskomattomia ja yhtä kaikki uskottavia ihmisen raadollisuuden kuvia. Ei tunnu löytyvän asiaa tai tapahtumaa tai kokemusta, jota Liksom kaihtaisi kuvaamasta. Kumma ja kutkuttava ulottuvuus Liksomin kokoelmissa on vielä se, että jokunen tarina tuntuu aina singahtavan kauas maailman metropoleihin.