maanantaina, maaliskuuta 31, 2008
Avautumisen aika
sunnuntai, maaliskuuta 30, 2008
Outo leffa

lauantaina, maaliskuuta 29, 2008
Kyllä lähtee!


perjantaina, maaliskuuta 28, 2008
Vahvaa draamaa Liskojen yössä
torstaina, maaliskuuta 27, 2008
keskiviikkona, maaliskuuta 26, 2008
Lumimyräkkä: nyt!
tiistaina, maaliskuuta 25, 2008
maanantaina, maaliskuuta 24, 2008
Kolkot oltavat

sunnuntai, maaliskuuta 23, 2008
Mokkakenkien ja napahousujen lumo

Jo parisen viikkoa sitten luin Hannu Väisäsen romaanin Toiset kengät ja kirjoitin siitä saman tien oheisen tekstin. Erinäisistä syistä julkaiseminen lykkääntyi, mutta haitanneeko tuo mittään. Tässä juttu nyt on:
Väisäsen Toiset kengät -romaanin (2007) minäkertoja Antero - viittaus Koskenniemeen? - varttuu 1960-luvun kuluessa 17-vuotiaaksi ja lumoaa muisteluillaan lukijan yhtä vastustamattomasti kuin kirjan kasvava poika lumoutuu saavuttamattomista mokkakengistä. Niitä hän ei pysty itse tekemään, mutta napahousut syntyvät omin käsin. Vaikutus on musertava, sillä koulussa hän joutuu housujensa takia kärsimään pilkkaa ja rangaistuksia. Mutta ei kadu.
Lukija pääsee kokemaan, miltä tuntuu elää ja olla ns. erilainen, taiteisiin suuntautunut nuori neljän pojan ja yhden tytön sisaruskatraassa, jota leski-isä yksin kiskoo rekenä perässään. Isän mönkään menneitä yrityksiä hankkia taloon äitipuoli enää vain kaihoisasti muistellaan. Siskokin häipyy ukkokodista heti, kun kynnelle kykenee.
Huonounisina Antero ja Sisko istuksivat öisin keittiössä. Heitä kiinnostavat tyylikysymykset ja taide. Etenkin Anteron osaksi tulee perheen kunnian kohottaminen lahjakkuudellaan, jota isä vaalii kuin omaansa. Tämä sotilasmestari ei ole mikään kaavoihin kangistunut miehenköriläs, vaikka ansaitseekin perheensä toimeentulon rähinäremmiin vyötettynä. Vapaa-aikoinaan isä lausuu runoja, järjestelee tilaisuuksia, koristelee hautakiviä ja myy vakuutuksia. Isän suurena tavoitteena on hankkia lahjakkaimmalle pojalleen paras koulutus, minkä Oulu tarjoaa. Pettymyksiä tulee, mutta ne tuntuvat kääntyvän rikastuttaviksi kokemuksiksi, kunhan tarkastelukulmaa hiukan justeeraa. Lukijakin saa tietää, että Anteron lahjat huomataan ja häntä kannustetaan hakeutumaan taidekoulutukseen. Lopulta isä taipuu päästämään pojan pois Oulusta kiusanhenkien ulottuvilta.
Kaiken kaikkiaan Väisäsen notkea kerronta piirtää erikoislaatuisen pojan kasvuvuosista niin hirtehisen hykerryttävän kuvan, että lukija jää hymyssä suin muistelemaan kipeänhauskoja episodeja. On kaipuuta varhaisten vuosien kotiin varuskunta-alueella, totuttautumista uuteen oloon aravatalossa, veljesten tappeluita, kuutamoöiden yksinäisiä ajeluita, kummallisia koulukokemuksia, ihastumisia ja niistä kumpuavia koomisia tilanteita. Lienee niin, että kun muokkaa oman elämänsä aineksista romaanin, sävyn pystyy melko vapaasti säätämään. Jotkut psykoterapeutit jopa todistelevat, ettei koskaan ole liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus. Kuka tahansa voi sen tekemällä tehdä, kun ei anna pettymysten ja kovien kokemusten liikaa vaikuttaa näkökulmiin. Ehkä Väisänen on tehnyt juuri tällaisen tempun, luonut riemukkaat varttumisen ajat minäkertojalleen Anterolle, joka tuntuu suuresti muistuttavan kirjoittajaa itseään. Romaanin perusteella voi väittää, ettei katkeruus paina kumpaakaan.
lauantaina, maaliskuuta 22, 2008
Keltaista, kylmää
perjantaina, maaliskuuta 21, 2008
Jokunen sana tyynykirjasta


Elokuva on suorastaan kouluesimerkki esteettisten avant garde -elokuvien pimeästä puolesta, jonka jatkumoon Greenaway uppoaa kuin veitsi voihin. Kuten kuvataiteilijan ja leikkaajan taustalle sopii, Greenawayn ohjaus on visuaalisesti näyttävän kikkailevaa, kamerakokeilujen täyttämää väri- ja kuviobalettia, jossa esteettinen päteminen ja älyllinen snobbailu on tärkeämpää kuin elokuvallinen kerronta. Elokuvan eli liikkuvien kuvien määritelmään kuuluu elo ja liike, ja ne edellyttävät eteenpäinmenoa, lineaarisuutta tai vähintään syklisyyttä. Paikallaan oleva kuvallinen kerronta ei ole enää elokuvallista kerrontaa. --
Nagiko siis kirjoittelee ihmisten vartaloihin ja antaa myös oman kehonsa kirjoitusalustaksi, mikä antaakin oivallisen syyn heittää vaatteet nurkkaan. Se mikä on viihde-elokuvassa eksploitaatiota, yleisönkosiskelua ja ulkokultaista pintatasoa, saadaan usein käännettyä art house -elokuvissa täysin päinvastaiseksi, ja b-elokuvien tyylisestä tissiviihteestä tulee käden käänteessä vakavaa eroottista draamaa. Tosin The Pillow Bookin seksi on tunnelatauksen puutteessa yhtä kiihkeää kuin kuuden jalan syvyydessä.
Minä en elokuvasta sen paremmin innostunut kuin pahastunut. Hämmästyin kylläkin monin paikoin lähinnä kuvien sisäkkäisyyttä. Tyytyväisenä panin merkille erinäisiä Japanin kulttuurin piirteitä, joihin vastikään olin hiukan päässyt tutustumaan lukemalla. Näitä ovat kalligrafian lisäksi jousiammunta, tietyt sisustuksen ja vaatetuksen elementit, eroottinen vapaus. Samuraiperinteet elävät nekin yhä, jos leffaan on uskominen. Loppupuolen käänne nojaa verikoston hyväksymiseen ja autettuun itsemurhaan, jonka ulkoisesti komea, täysin tyyni soturi toteuttaa niin, että Nagikon isää nöyryyttänyt kirjankustantaja kuolee. Muilta osin leffan loppu auttaa saamaan palapelin osat kohdalleen.
torstaina, maaliskuuta 20, 2008
DVD syntyy jo

keskiviikkona, maaliskuuta 19, 2008
Tasa-arvoista

Minna Canthin omat elämänvaiheet johtivat hänet tarkkailemaan elämää ja sen ilmiöitä realistisesti ja yhteiskuntakriittisesti naisnäkökulmasta. Hän julkaisi kymmenen näytelmää, seitsemän pitkää novellia, kertomuksia sekä lehtiartikkeleita ja puheita. Hän hoiti kauppansa liikekirjeenvaihdon. Hänen kirjoittamiaan yksityiskirjeitä on säilynyt ja julkaistu yli viisisataa.
Minna Canth on merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija Aleksis Kiven jälkeen. Hän on myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen.
Minna Canthista tuli kirjallisuutemme uudistaja ja suomalaisen realismin uranuurtaja. Hän otti rohkeasti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kirjailijana että lehtinaisena. Kielitaitoisena ja uteliaana hän oli uusien eurooppalaisten aatteiden välittäjä ja tärkeä mielipidevaikuttaja silloisessa Suomessa.
Viimeisiltä työvuosiltani muistan, kuinka pari-kolmikymppiset opiskelijat - kaikki naisia - vaikuttuivat, kun katsoimme kirjallisuuden analyysikurssilla Canthin Anna-Liisasta tehdyn TV-elokuvan. Nuoren naisen järkyttävä kohtalo aviottoman lapsen synnyttäjänä riipaisi niin, että moni silmä kyyneltyi. Kun näytelmää päästiin pohtimaan, alkoi ilmetä kasvavaa tietoisuutta siitä, kuinka jokaisen sukupolven on jaksettava tarkata itseään ja torjua sortumista sortajiksi. Työtä riittää, vaikka suomalaisten naisten asema on ratkaisevasti kohentunut sitten Minna Canhin aikojen. Kaltoin kohdeltuja, muita arvottommammiksi itsensä tuntevia löytyy, jos tohtii katsoa ympärilleen. Onnetonta, että esimerkiksi minulta puuttuu Minna Canthin taitselutahtoa vääryyksien poistamiseksi niitä paljastamalla. Tuntuu pahasti siltä, kuin olisin valmis lykkäämään nuorille koko urakan.
tiistaina, maaliskuuta 18, 2008
Kalliita ovat
maanantaina, maaliskuuta 17, 2008
Tanka tuli takaisin
sunnuntai, maaliskuuta 16, 2008
Käsi koeteltavaksi


lauantaina, maaliskuuta 15, 2008
Vanhaa ja vaurioitunutta
perjantaina, maaliskuuta 14, 2008
Tosi kevättä!
torstaina, maaliskuuta 13, 2008
keskiviikkona, maaliskuuta 12, 2008
Tallessa on
tiistaina, maaliskuuta 11, 2008
Torin laidalla paukkuu

maanantaina, maaliskuuta 10, 2008
Meri velloo, ranta kutsuu
sunnuntai, maaliskuuta 09, 2008
Merenranta kutsui
lauantaina, maaliskuuta 08, 2008
Tanssahtelua vai tassuttelua?
perjantaina, maaliskuuta 07, 2008
Untako vain?


torstaina, maaliskuuta 06, 2008
Kevättä silmissä

keskiviikkona, maaliskuuta 05, 2008
Musiikkikirjastoa luomaan

tiistaina, maaliskuuta 04, 2008
Kuolemantanssi

maanantaina, maaliskuuta 03, 2008
Tämmöistä talvea
sunnuntai, maaliskuuta 02, 2008
Onnea!
