maanantaina, elokuuta 03, 2009

Kivipellon laidalta

Ihmeeksi riittää maakravulle, kun pääsee näkemään Utön kivipeltoja. Niitä riittää. Etteivät vain olisi jättiläiset joskus intoutuneet kivisotasille paljon ennen niitä aikoja, jolloin ihmiset keksivät aloittaa saaren linnoittamisen ja pikku hiljaa myös asuttamisen. Punainen rakennus on myöhäisten aikojen kuuluisuus, sillä Estonia-onnettomuuden uhreja kerättiin ensimmäiseksi kyseiseen varastoon. Sen etu- ja samalla eteläpuolella on saaren helikopterikenttä. Katastrofi tapahtui 28.9.1994 vain 35 kilometriä eteläkaakkoon saaresta.
Wikipediasta poimin tähän seuraavat tiedot:
Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle saapui M/S Mariella klo 2.12 (M/S Silja Europa saapui n. klo. 2.30), ja ensimmäinen pelastushelikopteri klo 03.05. Alukset eivät kuitenkaan voineet laskea omia pelastusveneitään huonojen sääolosuhteiden takia.

Sen sijaan M/S Isabella laski alukselta poistumiseen tarkoitetun pelastusliukumäen, jota pitkin 16 ihmistä saatiin vedettyä ylös merestä. Helikopterit toimivat alueella yhteensä n. 15 tuntia, joiden aikana ne pelastivat merestä 104, ja alukset puolestaan 34 ihmistä. Yksi pelastetuista kuitenkin kuoli myöhemmin sairaalassa.

Vainajia nostettiin kaiken kaikkiaan 94, ja kadoksiin jäi 757 ihmistä.

Ei kommentteja: