tiistaina, huhtikuuta 22, 2008

Vieraissa

Jokirannan asukkina hylkäsin eilen kotikaupungin pääkirjaston, vaikka se sijaitsee evakkoon hajautettunakin melkein nurkalla. Mutta sieltä en ole saanut sutjakasti käyttööni esim. Liza Minellin New New, New York -äänitettä. Onneksi korviin oli kantautunut huhuja, että naapurikaupungista yleensä löytyy... Niinpä istahdin autoon ja huristelin kymmenen kilometrin päähän Raisioon, jossa hyväksi mainittu ja KOMEA palvelulaitos toimii. Kyseisen kirjaston sivuilta kopioitu kuva ei tee täyttä oikeutta avaralle rakennukselle, mutta muutakaan kuvaa en tullut ottaneeksi. Silti en tehnyt turhaa retkeä: sain, mitä tarvitsin, vieläpä erinomaisesti palveltuna. Sattui niinkin, että juuri eilen avautui laajan seutukunnan yhteinen VASKI, josta netti kertoo muun muassa näin: * LOKI-kirjastot yhdistyvät Turun kanssa VASKI-KIRJASTOIKSI 21.4. alkaen - Vaski-kirjastoja ovat: Askainen, Lemu, Masku, Merimasku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio, Rusko, Rymättylä, Taivassalo, Turku, Vahto, Velkua ja Lieto (7.5.alkaen) - Vaskiin kuuluu 36 kirjastoa ja 3 kirjastoautoa. Nykyisin käytössä olevia kirjastokortteja ei tarvitse vaihtaa ja jatkossakin koko alueelle käyvän kortin saa lähimmästä kirjastosta. Kulttuurikorttiominaisuuden voi yhdistää vain Turun kaupunginkirjaston kulttuurikorttiin. Lainaaminen - 21.4. alkaen asiakas voi lainata millä tahansa Vaski-kirjaston kortilla Raisiossa ja muissa Vaski-kirjastoissa. Palauttaminen - palautukset kuten nyt, siihen kuntaan josta teos on lainattu. Esimerkiksi Raision kaupunginkirjastoon palautetaan vain sieltä lainattua aineistoa. * Tunnusluku jokaiselle! - lainaus siirtyy kokonaan automaateille. Kirjastokortin lisäksi tarvitset tunnusluvun. Saat sen virkailijalta näyttämällä kirjastokorttisi ja todistamalla henkilöllisyytesi. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen. - kirjastokortin ja tunnusluvun avulla voit: lainata automaatilla, uusia lainasi netissä, laittaa itsellesi eräpäivämuistutuksen, tehdä varauksia netissä, käyttää kirjaston nettikoneita. - kysy lisää virkailijoilta. Neuvomme mielellämme. Loppukaneetin lupauskaan ei osoittautunut turhaksi, sillä virkailija avusti automaatin käytössä melkeinpä kädestä pitäen turkulaista lainaajaa, jolla onneksi jo oli hankittuna tiedonhallintasysteemin vaatima kortti tunnuslukuineen. Tyytyväisenä palasin jokirantaan, mutta vieraissa käyn taas, kun tarvetta ilmenee.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kröhöm! Meillä täällä hitaassa Hämeessä on jo PIKI. Ei tarvitse ajella naapurikaupunkiin, kun voi kotikoneella tilata lähimpään kirjastoon mistä tahansa Pirkanmaan kirjastosta teoksia. Pälkäneen uuteen kirjastoon on myös saatu automaatti.
Päivi

Lissu kirjoitti...

Näköjään Hämeen hitaat ovat hävinneet historian hämärään. Hianoo, että kirjastot alkavat varsinaisessa Suomessakin toimia niin kuin Pirkanmaalla ja vissiin muuallakin Hämeessä. Terv. MLP