Olipa kerran kauan sitten maa jossa käydään sotaa. Hallitsijaperhe pakenee myllerryksen jaloista mutta heidän lapsensa jätetään oman onnensa nojaan. Palvelustyttö ottaa lapsen hoitaakseen koska ketään muuta ei ole. Hän joutuu lapsen vuoksi suuriin vaikeuksiin, mutta pitää siitä huolimatta tästä huolta. Kun sodan jälkeen olot palautuvat ennalleen nousee esiin kysymys kenelle jalosukuinen lapsi kuuluu. Ratkaisu tapahtuu liitupiirikokeen avulla.
Kaukasialainen liitupiiri on sadunhohtoinen tarina kiintymyksestä, petoksesta ja oikeudenmukaisuudesta. Näytelmässä on kansansadun, seikkailukertomuksen, moraliteetin ja trillerin ainekset. Laulu ja soitto kuljettavat tarinaa. Teatterilliselta muodoltaa esitys on lumoava, pelkistetty ja yllättävä. Liitupiirin alkuperäinen tarina on peräisin 1200-luvulta kiinalaisesta Li Hsin-taolta. Brechtin näytelmän "gruusiassa" on kaukaisen maan outous ja hohto.
Kauan sitten Tampereella olen edellisen kerran nähnyt tämän Brecht-näytelmän, mutta en enää muista siitä juuri mitään. Luulenpa, että nyt nähty on rohkeasti erilainen kuin sen 70-luvun tiukat tulkinnat, kiitos ohjaaja Laura Jäntin. Onnistuneeseen kokonaisuuteen ovat vaikuttaneet niin lavastuksen ja pukujen suunnittelija Pirjo Liiri-Majava kuin valosuunnittelija Morten Reinan ja äänisuunnittelijat Ismo Laakso ja Mika Hiltunen. Ismo Laakson johdolla soittava orkesteri, jonka jäseniksi mainitaan Bert Karlsson, Marko Mäki, William Thorburn ja Risto Virtanen - kuka oli se nainen, joka eilisessä näytöksessä soitti? -, on isossa roolissa, kun monissa kohtauksissa myös lauletaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti