tiistaina, kesäkuuta 30, 2009
Lämmintä piisaa
maanantaina, kesäkuuta 29, 2009
Kissanpäiviä
sunnuntai, kesäkuuta 28, 2009
Soitto soi ja juoksujalka vippaa
Eilisaamuna selvisi, mitä kumman telttaa Hämähäkki-aukiolle oli pystytetty perjantaista asti. Jättiämyrit näet kailottivat kuurojenkin kuuluville, että alkamassa on perinteinen Paavo Nurmi -maraton. Selostajasetä suolsi solkenaan ohjeita vessoista ja suihkuista, pukukopeista ja fysioterapeuttien palveluista. Nämä tarjosivat kymmenminuuttisen lihashuoltoa kullekin ilmoittautuneelle juoksijalle urakan päätteeksi. Toivemusiikkia tulvi välipaloiksi niin, että joki raikasi ja lasit helisivät ikkunoissa. Tästä huiskeesta pääsin karkuun, kun tutut olivat kutsuneet minut mukaansa Samppalinnan kesäteatteriin klo 15. Ja kyllä sielläkin sai kuulla, kuinka tehokkaita äänentoistolaitteet nykyisin ovat! Silti läpi pääsi aika ajoin maraton-kuulutuksia ja muuta rannan mekkalaa.
Ihme ja kumma oli se, että railakkaan irtonainen hömppäesitys tuntui vallan hauskalta katsella ja kuunnella. Käsikirjoituksen pohjateksinä kuuluu olleen Shakespearen Kesäyön unelma. Väärään kohteeseen rakastumisia ja valloitusyrityksiä riittää kummassakin. Lopulta kaikki kääntyy kohdalleen huks-fluks! Elviksen biiseistä 24 oli sovitettu ryydittämään tapahtumien käänteitä ja vahvistettu vaikutusta tanssiesityksin. Oikea iso orkesteri takasi musiikin laadukkuuden, samoin näyttelijöiden oiva laulu- ja tanssitaito. Viimeinen pikku kuva tuli napatuksi väliajan päätteeksi, kun katsomo taas täyttyi lähes viimeistä paikkaa myöten. Ainakin yksi paikka jäi tyhjäksi, kun eräs sairauskohtauksen saanut katsoja autettiin pois ensimmäisen näytöksen päätteeksi. Mikä lienee naiselle tullut, kun lääkäri hälytettiin paikalle kesken kaiken? Heti väliajan alkaessa nainen siirrettiin pyörätuolilla pois. Ei sentään ambulanssia tarvittu.
lauantaina, kesäkuuta 27, 2009
Keskiaikaista markkinoilla Turussa

perjantaina, kesäkuuta 26, 2009
Sika-Kyösti näytelmänä

torstaina, kesäkuuta 25, 2009
Lounas linnanpuistossa


keskiviikkona, kesäkuuta 24, 2009
Aamuvirkut altaassa

tiistaina, kesäkuuta 23, 2009
Terästä niiden olla pitää
maanantaina, kesäkuuta 22, 2009
Lämmintä!
sunnuntai, kesäkuuta 21, 2009
Ruusun aikaa
lauantaina, kesäkuuta 20, 2009
Vanhusten juhannus

torstaina, kesäkuuta 18, 2009
Kuhinaa juhannuksen alla

keskiviikkona, kesäkuuta 17, 2009
Kesä kukkii, tuuli tuivertaa

tiistaina, kesäkuuta 16, 2009
Poika ja isä
maanantaina, kesäkuuta 15, 2009
Siltaa pitkin - mihin?
sunnuntai, kesäkuuta 14, 2009
Juhlat kesäparatiisissa
lauantaina, kesäkuuta 13, 2009
Seitsemänkymppisten juhlia
perjantaina, kesäkuuta 12, 2009
Itsenäisyyden hurmaa
torstaina, kesäkuuta 11, 2009
Suuruus patsaana
Lisänimen Nevski eli Nevalainen Aleksanteri on myöhemmin saanut hänen ruotsalaisista Nevajoen rannoilla vuonna 1240 saavuttamastaan Nevan taistelun voitosta. Nimeä ei käytetty vielä Aleksanterin elinaikana. Kahta vuotta myöhemmin 1242 Aleksanteri löi saksalaisen kalparitarien hyökkäysarmeijan Peipsijärven jäällä.[1]
Sergei Eisensteinin elokuva Aleksanteri Nevski, jonka huippukohdassa jää pettää raskaisiin rengaspanssareihin pukeutuneiden saksalaisritarien alla, ja Prokofjevin siihen säveltämä musiikki ovat edistäneet sankarimyytin syntymistä. Eisensteinin elokuva kuvattiin vuonna 1938, jolloin Neuvostoliitossa vallitsivat erittäin saksalaisvastaiset mielialat. Mutta elokuva vedettiin pois levityksestä elokuussa 1939 natsien ja Neuvostoliiton hallituksen allekirjoitettua hyökkäämättömyyssopimuksen.[1]
Saksalaisten ritarien tappio tulkittiin pian oikeauskoisten voitoksi paavin johtamista hyökkäyshaluisista katolilaisista, ja Aleksanteri Nevski julistettiin jo Iivana Julman kauden alussa pyhäksi. Pietari Suuri kunnioitti pyhää soturia rakennuttamalla Aleksanteri Nevskin lavran paikalle, jolla ruhtinaan oli oletettu voittaneen ruotsalaiset vuonna 1240. Pietari suunnitteli myös Aleksanteri Nevskin kunniamerkin, jonka ensi kerran myönsi Katariina I vuonna 1725. Keisarinna Elisabet teetti hänen jäännöksilleen valtavan hopeisen pyhäinjäännösarkun, joka valmistettiin Pietarin rahapajassa vuosina 1750–1753. Stalin otti Pietari Suuren suunnitteleman kunniamerkin uudelleen käyttöön heinäkuussa 1942 sen kunniaksi, että Peipsijärven taistelusta oli kulunut 700 vuotta.[1]
Ei siis ihme, että vastikään suunniteltu ja paikalleen pystytetty massiivinen muistomerkki on kuin tuulahdus sosialistisen realismin valtakaudelta.
keskiviikkona, kesäkuuta 10, 2009
Pushkinia sateessa

tiistaina, kesäkuuta 09, 2009
Mitä munkki miettinee?
maanantaina, kesäkuuta 08, 2009
Luostaria ensin aidan takaa
Petserin luostari. Petserin maakunta ja kaupunki kuuluvat Luoteis-Venäjän köyhimpiin, työttömyys vaivaa ja nuoret muuttavat pois.--
Rauhan ja hiljaisuuden katuja vaeltavat mustapukuisten ja pitkätukkaisten munkkien lisäksi nykyisin myös turistit.
Vaikka uskonto oli Venäjällä pannassa neuvostokauden vuosikymmenet, se ei kuitenkaan kuollut.
Kirkkoja saatettiin muuttaa luisteluradoiksi, uimahalleiksi, asuntoloiksi tai ateismin museoiksi, mutta kansa jaksoi uskoa Jumalaan.
Siksi myös hartauden harjoittamisen uudelleen tuleminen on voimakasta ja kirkkoja on korjattu innokkaasti.
Petserin luostari on venäläisten pyhättöjen joukossa erikoisuus siksi, että sen toiminta ei koskaan tauonnut. Se on toiminut yhtäjaksoisesti yli 500 vuotta, vihkimisestään eli vuodesta 1473 lähtien.
Selviytyminen oli mahdollista siksi, että Petserin maakunta kuului vuonna 1920 solmitun Tarton rauhansopimuksen mukaan Virolle. Neuvostovallankin aikana virolaisvaikutus oli vahva, vaikka Moskova piirsikin rajalinjan idemmäksi. Hiljattain Viro taipui virallisesti luopumaan Petserin alueesta.
Neuvostoaikana vallanpitäjien kerrotaan jopa esitelleen Petseriä näyteikkunana, jonka avulla voitiin osoittaa, kuinka hyvin uskonnollisuudesta huolehdittiin. Luostarin suuret korjauksetkin tehtiin 1960-luvulla.
Petserin luostari sijaitsee kylän keskustaa sivuavassa kalkkikivilaaksossa. Sen ensimmäinen kirkko sijaitsi luolassa, jonka päälle rakennettu Pyhän Jumalan äidin kuoloon nukkumisen kirkko vihittiin käyttöön 28. elokuuta 1473.
Muuten: missään en muista nähneeni niin surkeita kerjäläisiä kuin Petserin luostarin tuntumassa. Luostari vetää kurjia puoleensa, koska sieltä saa köyhäinapuna ainakin ruokaa. Kun viiden tähden turistibussi pysäköi kirkon viereen, pahasti alkoholisoitunut laiha nainen nuokkui kirkon rappusilla. Vaivoin ylös noustuaan hän hoippui ohi lähes tajuttoman tuntuisena. Sitten nurkan takaa ilmaantui kurja mies ryysyissä, jollaisia voisi kuvitella näkevänsä Dickensin romaanien näyttämösovituksissa, ei enää tosi elämässä. Kolmas aneli lanttia, mutta sai vain lämmintä kättä. Nämäkin näyt kummittelevat yhä silmissä ja kaivelevat mieltä.
maanantaina, kesäkuuta 01, 2009
Huutoteatteria
