perjantaina, helmikuuta 06, 2009

Perspektiiviä ilmastomuutoksiin

Kauhu ilmaston lämpenemisestä sai minut tarttumaan järeään, Juha Pekka Lunkan kirjoittamaan kirjaan, josta kansikuvat vieressä. En edes yrittänyt lukea kirjaa tarkkaan. Varsinkin loppua kohden loikin sivuja seitsemän peninkulman saappain. Yhtä ja toista mieleen jäi, rauhoittavaakin. Tuttu hokema muutoksen pysyvyydestä tuli monin verroin entistä selvemmäksi. Pikku hiljaa kaikkivoipaisen ihmisen on nielaistava myös se totuus, ettei mikään laji ole ikuinen. Niitä tulee, sopeutuu tiettyihin oloihin ja häipyy ympäristön muuttuessa. Ennen pitkää ihmislajikin on vain jokin fossiloitunut jäänne maaperän kerrostumissa. Telluksen pitkän historian aikana vallan muut seikat kuin myöhäinen homo sapiens -laji ovat jättäneet jälkiä niin mannerlaattoihin, geologisiin kerrostumiin, meriveden korkeuteen ja hiilen kiertokulkuun. Ne kaikki auringon säteilyvaihteluiden, meteorien ynnä muiden vaeltajien törmäysten ja maapallon kallistusten lisäksi ovat muokanneet ilmastoa. Mutta Lunkkakaan ei kiellä ihmisen toiminnan vaikutusta nykyilmastoon. Hiilidioksiidin määrä kasvaa ja lämmittää ilmastoa, vaikka tiedetään maapallolla ajoittain olleen paljon kuumempaa ja hiilidioksiidipitoisempaakin. Silti tuntuu oudolta, että maapallon mitassa elämme yhtä sen monista kylmistä kausista. Koko ihmislaji on tutkijoiden mukaan jääkausiolojen tulos. Pystyisikö tämmöinen otus toimillaan jenkaamaan ympäristöään niin suuresti, että kylmä kausi vaihtuisi ihan erilaisia eliöitä suosivaksi kuumaksi ajanjaksoksi? Sitä ainakin pelätään.

2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Tilaanpa kirjastosta .Luepa Michael Crichton :"Pelon ilmasto ".Muistaakseni juuri tuo teos oli tuosta asiasta .Fiktiivinen jännäri , mutta suurelta osin totta .Muutkin hänen kirjansa ovat peloa ja ihmetystä herättäviä .Antropologi ja lakimies , jos nyt muistan oikein . Ehkä eivät noin järeitä kuin tuo juuri kahlaamasi .-Kirjailijan unohdit pois -oliko Lunkka ?

Lissu kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Haen kirjan tuota pikaa lainaksi, jos sen suoralta kädeltä saa. Muutakin aiheeseen liittyvää odottaa lukemista. Maapallon ilmastohistoria tosiaan on Juha Pekka Lunkan kirjoittama. Nimi on kansikuvassa, mutta kovin pienellä. Nyt vasta huomasin, ettei nimeä juuri erota.