perjantaina, helmikuuta 20, 2009

Kaaos hurmaa

Piipahdin keskiviikkoiltana joen itärannalla teatterissa enkä suotta. Sopukassa menee näkemisen arvoinen puolitoistatuntinen. Kolmen naisen huima tulkinta Mika Myllyahon näytelmästä Kaaos sai täyden katsomon paitsi hirnahtelemaan myös totisena pohtimaan ihmiselämän kummia kuvioita. Satuin kotimatkalla kuulemaan parin ohikulkijan kommentin, että tulkinta oli jopa parempi kuin Ryhmätetatterissa nähty. Jopas nyt jotakin: että turkulaisnaiset yltävät ryhmisläisten verroille tai jopa niiden yli! Käsittämättömän taitavasti naiset esittävät kaikki roolihahmot. Erityisesti mieleen jäi terapeutille hakeutunut karski äijä, jonka sisällä lymyilee surkean arka pikkumies. Kaksijakoisuus toteutuu komeasti siten, että miehen eri puolia esittää kaksi naista. Välillä ne ovat ihan lähellä toisiaan, välillä taas arka väistyy, kunnes terapeutti lopulta huomaa miehessä myös tämän surkean puolen ja ymmärtää tehtäväkseen eri puolien yhdistämisen. Ihan asiaakin kuultiin vuoroin jokaisen roolihahmon suusta. Teatterin verkkosivuilta löytyy seuraava selostus sisällöstä:

Sofia, Julia ja Emmi ovat hyvin toimeentulevia, korkeasti koulutettuja naisia – opettaja, terapeutti ja toimittaja, joiden elämä syystä tai toisesta alkaa karata heiltä käsistä. Töissä ei suju, ihmissuhteet tökkivät, mies pettää tai muuten vaan tympii, masentaa… Naiset yrittävät parhaansa mukaan vastata nyky-yhteiskunnan yhä kasvaviin vaatimuksiin, mutta välillä paineet kasvavat ylivoimaiksi ja ne on päästävä purkautumaan.

Myllyaho on kirjoittanut näytelmänsä kolmelle naisnäyttelijälle, jotka esittävät myös näytelmän kaikki muut hahmot. Mukana on potilaita, rehtori, miehiä (omia ja satunnaisia vastaantulijoita), kahvilan myyjä jne. Naisen väkivaltaisuutta käsittelevä, komedian ja tragedian rajamailla liikkuva näytelmä naurattaa ja koskettaa, naisten elämä on samalla absurdia ja äärimmäistä, mutta myös totta ja todellista.

SOFIA: Anteeksi, mun on pakko sanoa, että se on tosi loukkaavaa kun teitä ei kiinnostaa tää mun ongelma yhtään.

JULIA: On olemassa kaksi maailmaa… Toinen on harmonian maailma ja toinen kaaoksen. Harmonian maailmassa vallitsee rakkaus, hyvä olo ja järjestys. Mutta sen rinnalla on tämä toinen. Kaaoksen maailma. Ja ne on aina olemassa. Kaaoksen maailmassa asuu kaikki heikkoudet, pelot, piilotetut toiveet, lapsuuden unohdetut pahat olot, käsittelemättömät tunteet. Ja juuri kun sitä kaikkein vähiten toivoisi, niin nää maailmat yhtäkkiä lähestyvät toisiaan ja silloin jäljelle jää vain raunioita…

JULIA: Kiusaatko sä mua?

EMMI: No vähän, mutta rakkaudella.

Ohjaus Irene Aho

Lavastus ja puvut Kaisa Niva

Valosuunnittelu Jarmo Esko

Äänisuunnittelu Tuomas Fränti

Naamioinnin suunnittelu Alisa Oksanen

Rooleissa Kirsi Tarvainen Riitta Salminen Jenni Hakala

Ei kommentteja: